Fraudemeldlijn levert meerdere tips op

Meerdere tips van medewerkers zijn binnengekomen via de fraudemeldlijn. Die is opgezet in het kader van het onderzoek van Hoffmann naar de van fraude verdachte Hans G.

Tijdens de persconferentie van afgelopen maandag vertelde RUG woordvoerder Gernant Deekens dat een aantal meldingen hele relevante informatie heeft opgeleverd.

Tips kunnen anoniem worden doorgegeven via een meldlijn en Deekens bevestigt meerdere tips over andere betrokkenen ontvangen te hebben naast informatie die het onderzoek kan bespoedigen. ‘We zijn heel blij dat dit gebeurt, want we hebben mensen aangemoedigd gebruik te maken van de meldlijn’, zegt Deekens.

Niet helemaal snor

Het Hoffmann-onderzoek duurt wat langer omdat het onderzoek van de FIOD prioriteit heeft, maar RUG-voorzitter Sibrand Poppema zegt dat de tips van zowel bronnen binnen als buiten de betrokken afdeling komen.

‘Het onderzoek richt zich op de technische afdeling, maar mensen van buiten die afdeling en voormalige medewerkers daar hebben dingen gezien die niet helemaal snor zaten’, zegt Poppema. Hoeveel tips er precies zijn binnengekomen is onbekend.

Ontslagen

De RUG heeft vier mensen op non-actief gezet of ontslagen. Twee medewerkers, waaronder Hans G., zijn op non-actief gezet in verband met het onderzoek door de Fiscale inlichtingen- en opsporings­dienst (FIOD), en twee anderen in verband met het onderzoek door bureau Hoffmann. Daaronder ook twee ZZP’ers die voor de universiteit werkten.

‘Deze mensen spelen een belangrijke rol in de administratie, dus het is beter voor ze om ze daar weg te halen zodat het onderzoek verder kan’, zegt Deekens. ‘We werken ook niet meer samen met een installatiebedrijf dat onderzocht werd door het FIOD’, aldus Deekens.

Deekens stelt dat op non-actief stellen de enige juridische stap is die de universiteit kan nemen lopende het onderzoek en bevestigt dat dat betekent dat een medewerker ‘theoretisch’ uiteindelijk weer aan het werk kan.

01-03-2016