Gaten bij Letteren

Als de letterenbieb over een paar maanden verhuist naar de UB, blijft er een groot gat over. Er is nog geen nieuwe invulling gevonden voor de ruimte.

Alle facultaire bibliotheken worden de komende maanden samengevoegd met de UB. Zo ook de letterenbieb, die begin volgend voorjaar de oversteek naar het Broerplein maakt. De kans is groot dat de  ruimte  van bijna 2000 vierkante meter daarna voor een groot deel leegstaat.

Studiewerkplekken

‘We zijn nog in afwachting van het definitieve plan’, bevestigt hoofd facilitaire zaken Rein van den Bos van het Harmoniecomplex. De afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten (VGI) van de universiteit neemt alle panden en ruimten van de RUG onder de loep. De letterenbibliotheek valt daar ook onder. ‘Maar we hebben nog weinig gezien van wat ze met het gebouw willen. We zijn daar best teleurgesteld over’, zegt Van den Bos.

Volgens VGI, dat de huisvesting van de universiteit verzorgt, zal straks niet de complete bibliotheek leeg staan. ‘In een deel komen studiewerkplekken’, zegt Barry Schuurman (VGI). ‘Voor het andere deel moet inderdaad nog invulling worden gevonden.’ Hoeveel ruimte de studiewerkplekken innemen is nog niet bekend.

letterenbieb

OUTheater

Niet alleen voor de bibliotheek is nog geen nieuwe bestemming gevonden. Ook de Marie Loke zaal, het voormalig OUTheater, staat leeg. Twee jaar geleden besloot cultureel centrum Usva de zaal te sluiten vanwege bezuinigingen. Van plannen om het theater daarna om te bouwen tot collegezaal is nog niets terechtgekomen.

‘Sindsdien worden er sporadisch afscheidsborrels, congressen en repetities gegeven. We hebben de zaal wat opgeknapt met een nieuw likje verf, maar verder is er niets mee gebeurd’, zegt Van den Bos. Hij noemt het ‘doodzonde’ dat de zaal, waar plek is voor zo’n 120 mensen, lange tijd leeg staat. ‘We zijn daarover zo langzamerhand best bezorgd. We willen samen met het VGI het een goeie bestemming geven. Laat ze hier alsjeblieft aanschuiven en vertellen hoe het ervoor staat.’

Volgens Schuurman wordt er druk gesproken over de invulling van leegstaande lokalen, maar bepaalt uiteindelijk het universiteitsbestuur wat ermee gebeurt. ‘Zij gaan uiteindelijk over het geld en hebben er ook een stem in.’

OUtheater

23-09-2013