‘Geen garantie voor academische vrijheid’

De RUG kan academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting niet garanderen op de campus in Yantai, zegt RUG-bestuurder Jan de Jeu.

Het universiteitsbestuur kan niet garanderen dat studenten en medewerkers in Yantai volledig vrij zullen zijn om hun mening te geven over controversiële onderwerpen in China. Dat zei universiteitsbestuurder Jan de Jeu donderdag in de universiteitsraad.

‘Kan ik daar garanties voor geven? Nee, want hoe zou die garantie eruit moeten zien? Ik kan u niet anders tegemoetkomen dan door te zeggen dat het een onderwerp is dat we serieus nemen, en dat het als voorwaarde staat geformuleerd in de aanvraag voor de campus die we naar het Chinese ministerie van onderwijs sturen.’

‘Er gelden andere regels’

De personeelsfracties in de universiteitsraad vragen regelmatig om meer duidelijkheid rond de waarborging van academische vrijheid in Yantai. Volgens De Jeu kan het universiteitsbestuur die duidelijkheid niet geven.

‘Kunnen studenten vrij bloggen op de campus? Tja, ik weet het niet. Je bent daar ingebed in een ander sociaal maatschappelijk systeem, waarvan je moet accepteren dat er andere regels gelden’, aldus de RUG-bestuurder.

Als het fout gaat, moet elke zaak op zich worden bekeken, denkt De Jeu. En als het werk van studenten of medewerkers ernstig wordt belemmerd, kan het zelfs reden zijn om te stoppen. ‘Maar dat is wel heel theoretisch.’

18-09-2015