Geen groene muur, wel Green Mind Award

Opnieuw is een winnend project van de Green Mind Award afgeschoten. Er komt definitief geen groene UB-muur. Toch gaat de duurzaamheidswedstrijd ook dit jaar gewoon door.

Dat vertelt Dick Jager, jurylid van de Green Mind Award. ‘De welstandscommissie van de gemeente Groningen vond de groene muur niets, dus gaat het niet door.’ De gemeente was aanvankelijk erg positief over de planten aan de gevel van de universiteitsbibliotheek (UB), zegt Jager. Toch werd besloten geen vergunning te verlenen voor het plan.

De gemeente Groningen nam het standpunt van Welstand, haar stedenbouwkundig adviesorgaan, over. Die commissie is namelijk bang voor vernieling van de muur, aldus het jurylid. Ook vindt de commissie het niet mooi als er dode planten te zien zijn. ‘Ach, ze hadden nog wel meer redenen. Erg jammer, het was een geweldig idee’, zucht Jager. Hij vindt de plotselinge omslag van de gemeente maar vreemd.

Tegenslagen

De organisatie van de duurzaamheidsprijs laat zich echter niet uit het veld slaan: de wedstrijd gaat ook in 2016 door. ‘De evaluaties waren heel goed, dus we kwamen tot de conclusie dat we doorgaan met de Green Mind Award’, aldus een trotse Jager.

De groene muur is overigens niet het eerste idee dat wordt afgeschoten. Er gingen al meerdere prijswinnende ideeën in rook op. Zo waaiden de solar umbrellas kapot en was het dak van het sportcomplex op Zernike niet sterk genoeg om de constructie voor zonverwarmde douches te dragen.

Toch blijft Jager dus vechten voor de duurzaamheidsprijs. ‘We zijn altijd op zoek naar goede ideeën. En we moeten de kennis die we in huis hebben, benutten om de RUG nog groener te maken.’

Vernieuwd

De opzet is enigszins vernieuwd: zo is de organisatie dit jaar in handen van de Green Office, een studentenorganisatie binnen de universiteit die zich inzet voor verduurzaming. Als alles volgens plan verloopt, gaat in maart de inschrijving voor groene ideeën van start, vertelt Jager.

Ook nieuw is de tweede juryronde. Waar voorheen de jury na een beraad de winnaars kozen, maken de juryleden in de eerste ronde een selectie van potentiële prijswinnende projecten. Die krijgen drie weken om, met hulp van de juryleden, hun ideeën te perfectioneren. Pas daarna worden de winnaars gekozen.

De organisatie hoopt de Green Mind Award nog voor de zomervakantie aan een winnaar toe te kennen.

03-02-2016