Geen selectie meer bij economics & business economics

De Faculteit Economie & Bedrijfskunde stopt met de decentrale selectie voor de opleiding economics & business economics (E&BE).

De opleiding haalde te weinig studenten binnen. ‘We hebben de numerus fixus van driehonderd niet gehaald, waardoor decentrale selectie niet veel toevoegt’, laat vicedecaan Albert Boonstra weten.

Concurrentie

Daarnaast zou Groningen naast Maastricht als enige een selectie hanteren, en dat maakt de opleiding niet aantrekkelijker. ‘Andere soortgelijke opleidingen doen dit niet. Het enkele feit dat we de decentrale selectie hebben, deed ons marktaandeel meer krimpen dan dat van andere E&BE-opleidingen. Dat vinden we ongewenst’, zegt Boonstra. ‘Ook hebben we geen aanwijzingen dat de studenten die uiteindelijk gekomen zijn, beter zijn dan vorig jaar als we afgaan op hun cijfer voor wiskunde B, wat een goede voorspeller is.’

De faculteit besloot vorig jaar juist bij al haar bacheloropleidingen te gaan selecteren, door ook een loting in te voeren bij econometrics & operations research en economics & business economics. De faculteit hoopte zo meer en betere studenten aan te trekken.

13-10-2015