Gemeente en hulpdiensten vragen studenten om advies

Eigenlijk had burgemeester Vreeman een competitie tussen studentenhuizen willen beginnen. Maar dat liep in de soep. Gistermiddag werden studenten ingeschakeld om hem uit de brand te helpen.

‘Wij vragen jullie hulp’. Communicatieadviseur Arjen van Leeuwen wond er geen doekjes om, gistermiddag in het stadhuis. Gemeente, politie en brandweer hebben geen enkel idee hoe ze studenten moeten bereiken. Maandagmiddag werden hulptroepen ingeschakeld: tien studenten moesten de burgemeester vertellen hoe het wel moet.

Eigenlijk had burgemeester Vreeman gistermiddag de aftrap willen verrichten van de studentencompetitie Veiligste Studentenhuis. Maar dat liep flink in de soep. Het idee was als volgt: tien studentenhuizen strijden om de naam Veiligste Studentenhuis 2014. Ze krijgen allemaal een paar dagen de tijd om hun huis brandveilig, inbraakproof en hygiënisch te maken. Daarna zouden schoonmaakbedrijf, brandweer en politie gaan checken wie dat het beste had gedaan. Leuk bedacht, maar het liep op niets uit.

gemeente-studenten-2

Want studenten zouden dan voor tientallen of misschien honderden euro’s moeten gaan investeren in hun huis. En dat doen ze niet zomaar, zeker niet als de hoofdprijs ‘slechts’ een etentje is. En als de studenten dan de opdracht zouden krijgen om te bedenken hoe ze hun huis veiliger konden maken? Het gaat tenminste om ‘awareness’, zo dacht de gemeente. Maar dat vonden brandweer en politie lastig te waarderen in een competitie. En dan was er nog het grootste probleem: de studenten wilden niet meedoen.

‘Het moet even snel’

‘We hebben tachtig studentenhuizen bezocht in een week. Dat leverde wel enthousiasme en interesse op, maar geen volmondig ja’, vertelde Van Leeuwen de zaal vol studenten, ambtenaren en geüniformeerden. Uiteindelijk waren er maar twee huizen bereid om mee te doen aan de competitie. En dan is er nog een laatste probleem: de tijdsdruk. Waarnemend burgemeester Vreeman zwaait op 2 januari af en hij wil dat de competitie voor die tijd is afgerond.

‘Het moet even snel’, geeft Carla Veldhuis toe. Ze is een van de vier zzp-ers die door de gemeente zijn ‘ingevlogen’ om het project op poten te zetten. Samen met de campagneleider (Van Leeuwen), campagnemanager, assistent en communicatieadviseur (Veldhuis), werd uiteindelijk besloten om de hulp van de studenten zelf in te roepen.

Studenten luisteren niet

Want hoe snel de zzp-ers ook zijn, ze lopen tegen hetzelfde probleem aan waar politie en brandweer al jaren tegenaan lopen. Studenten zijn moeilijk te bereiken en niet geïnteresseerd in veiligheidstips. ‘Communiceer niet vanuit de gemeente, of de brandweer – want die brieven gaan meteen de prullenbak in – maar via een platform dat studenten aanspreekt’, probeerde een student toen de geeltjes, stiften en spekjes op tafel werden gelegd. ‘Het moet niet de standaard communicatie zijn die je naar burgers stuurt. Als de brief van je vereniging komt, dan lees je het wel.’

Onder de aanwezigen waren vooral studenten met een bestuursfunctie. Bestuurders van Bernlef en Cleopatra, de Contractus (het overlegorgaan van de grote studentenverenigingen), de juridische studievereniging JFV en studenten van het KEI-bestuur.

De campagne moet het hele jaar door zijn, vonden ze, en niet op Twitter (‘want Twitter gaat weer redelijk dood onder studenten’) maar wel op Facebook, en misschien op posters bij wc’s in uitgaansgelegenheden.

Choqueren triggert

Maar wat het beste werkt is choqueren, vonden de studenten. Want iedereen kent nog, of heeft in elk geval gehoord van de brand die vier jaar geleden woedde in Huize Ruiker aan de Oude Ebbingestraat. Een studente kwam daarbij om het leven. ‘Misschien moeten jullie een campagne voeren, zoals die van de Stichting ALS, met de ‘Ik ben inmiddels overleden’ posters. Dat werkt. Dat is de manier om studenten te triggeren’, zegt een van de studenten. ‘Of zoals de NS-campagne met mishandelde medewerkers. Trek die lijn door, dat blijft hangen. Of collegepraatjes van slachtoffers of inbrekers.’

gemeente-studenten-5

Goeie tips, vindt Veldhuis. ‘Er kwam veel uit, we kunnen goed verder. We gaan nu een nieuw plan maken en organiseren daarna nog een sessie met de studenten om te vragen wat ze ervan vinden.’ Eén ding is in elk geval al zeker, het wordt niet meer de competitie om het Veiligste Studentenhuis. ‘Veilig interesseert ze niet echt. Het is veel interessanter en populairder om in het leukste studentenhuis te wonen. Dus nu wordt het de competitie Leukste Studentenhuis 2014. We hebben het internetadres al geclaimd.’

Als alles volgens plan verloopt is de nieuwe aftrap 15 december, zodat Vreeman nog net de prijs kan uitreiken.

18-11-2014