‘Gemeente misleidt studenten’

Studenten worden misleid door de gemeente, vindt de Stadspartij. Ze denken onterecht dat ze in een veilig huis wonen door de gemeentelijke bordjes naast hun voordeur.

Veel studenten in Groningen hebben naast de voordeur een bordje van de gemeente hangen met daarop de tekst: ‘Het pand voldoet aan de gemeentelijke voorschriften voor kamerverhuur’. Maar dat betekent niet dat het er ook daadwerkelijk veilig is, ontdekte  gemeenteraadslid Anna Riemersma van de Stadspartij.

Riemersma stelde vragen over de bordjes aan burgemeester en wethouders van Groningen, naar aanleiding van een defecte verwarmingsketel in een studentenhuis in de Lodewijkstraat. Een student bleek daar drie jaar lang naast een ondeugdelijke ketel te hebben gewoond. Levensgevaarlijk, omdat er dan risico is op koolmonoxidevergiftiging.

‘De student was in de veronderstelling dat hij in een veilig pand woonde, afgaande op het bordje aan de gevel’, aldus Riemersma. Onterecht, aldus de gemeente, want die bordjes zijn allang verlopen. ‘Sinds 2008 controleren we niet meer op de gemeentelijke voorschriften die daar golden’, antwoordt de burgemeester.

Sticker

De laatste controles van de ongeveer 1500 panden met zo’n bordje werden vijf jaar geleden uitgevoerd. Dat staat volgens de burgemeester ook op een sticker die op de bordjes is geplakt. Daarnaast was het aan de pandeigenaren om de bordjes te verwijderen. ‘En dus is er volgens ons geen sprake van misleiding en is het vertrouwen in de lokale overheid niet geschaad.’

Mochten inspecteurs de bordjes echter tegenkomen, zo belooft de burgemeester, dan wordt de eigenaren alsnog gevraagd ze te verwijderen.

 

gemeente-bordje

 

 

29-08-2013