Gemeente schiet vluchtelingstudenten te hulp

De gemeente en vluchtelingstudentenstichting UAF slaan de handen ineen om het vluchtelingen makkelijker te maken in Groningen een studie af te ronden.

De gemeente Groningen en de UAF hebben woensdag een overeenkomst gesloten, waarin de samenwerking is vastgelegd. De twee partijen en de kennisinstellingen in de stad Groningen willen het aantal regels voor vluchtelingstudenten terugdringen om ze beter in staat te stellen een studie te volgen.

Imran Safi is zo’n vluchtelingstudent. Hij vluchtte drie jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland en volgt nu de pre-master international business and management aan de RUG. Als woensdagochtend het convenant tussen de gemeente Groningen en de UAF wordt ondertekend, is Safi ook van de partij. In zijn speech herhaalt hij steeds weer hoe blij hij is om zijn studie te kunnen doen.

Baan zoeken

Maar het is voor vluchtelingen niet eenvoudig om aan de RUG te studeren. Omdat ze in de bijstand zitten, hebben ze zich aan specifieke regels te houden. Deze voorwaarden, zoals de verplichting om een baan te zoeken, zorgen ervoor dat veel vluchtelingen hun studie niet succesvol kunnen afronden. Het convenant moet daar verandering in brengen.

Ton Schroor, wethouder Onderwijs, legt uit dat de bewuste regels voor een periode van drie jaar worden opgeschort. Zo kunnen vluchtelingstudenten zich volledig focussen op het behalen van een diploma. ‘Op die manier kunnen we onze vluchtelingstudenten verder brengen in hun leven’, benadrukt Schroor.

Regeltjes en zegeltjes

UAF-directeur Mardjan Seighali noemt het convenant een geweldig initiatief. ‘Studeren voor vluchtelingen is altijd een opgave omdat het een nieuwe taal is, een nieuwe leefomgeving’, aldus Seighali. ‘Je laat heel veel achter, je moet jezelf weer terugvinden en je wilt zijn wie je was. Het convenant betekent dat zij zich niet dagelijks zorgen hoeven te maken over allerlei regeltjes en zegeltjes die wij in Nederland veel hebben.’

Bovendien moet het convenant het makkelijker maken om na een opleiding door te stromen naar een geschikte baan, legt Seighali uit. Imran Safi weet wel wat hij na zijn studie wil gaan doen. ‘Ik denk eraan om voor de VN of een multinational te gaan werken’, vertelt de student. ‘Als deze twee opties niet lukken, dan word ik ondernemer.’

20-04-2016