Geneeskunde gaat starten met vouchers

Geneeskunde gaat beginnen met een vouchersysteem, waarbij elke student studiebonnen krijgt om onderwijs te ‘kopen’. Volgend jaar gaat het experiment van start. De eerdere kritiek van de faculteitsraad lijkt daarmee van tafel.

De vouchers zijn een extra onderdeel van de nieuwe geneeskundebachelor. Iedere eerstejaars student krijgt volgend studiejaar één voucher, die ingezet kan worden voor zelfgekozen onderwijs. Met de voucher heb je recht op één uur les van een docent. De voucher moet in het eerste semester gebruikt worden.

Twijfels

Het vouchersysteem is bedacht door vijf studenten. Vanuit de faculteitsraad klonk twee weken geleden nogal wat kritiek op het plan. De vijf studenten willen met hulp van het onderwijsinstituut zelf verantwoordelijk worden voor de uitgifte van de vouchers, en dat leek de faculteitsraad geen goed idee. Ook over het budget van het plan en de werkdruk voor docenten werden twijfels geuit.

Nu het college van bestuur het plan heeft goedgekeurd, lijkt die kritiek grotendeels van tafel. Prodecaan onderwijs Jan Borleffs wil voorop stellen dat de faculteit verantwoordelijk blijft voor de juiste uitvoering van dit experiment.

Goed overleg

De commissie zal echter gaan bemiddelen tussen de studenten en de docenten, en dat kan volgens enkele docenten uit de personeelsfractie van de raad voor problemen zorgen. ‘Wat als alle studenten graag extra colleges bij chirurgie willen volgen?’, vraagt Hetty Timmer-Bosscha. ‘Daar zit die afdeling vast niet op te wachten’. Alles moet in goed overleg met de docent, vindt Borleffs. ‘Daar ligt dus een taak voor de commissie.’

Het budget voor het plan is vastgesteld op 420 docentbelastingsuren (DBU), omdat elke eerstejaars één voucher krijgt die in te wisselen is voor één lesuur van een docent. Als meerdere studenten dan een gezamenlijke bijles van een docent krijgen, krijgt de docent maximaal vier vouchers ‘uitbetaald’.

De kosten van het project kunnen dus nogal schommelen. ‘Niet erg’, vindt Borleffs. ‘Er is immers een maximum vastgesteld.’

Simone Munk, voorzitter van de commissie, kan nog niets zeggen over de exacte inhoud. ‘We zijn nu druk bezig met alles tot één plan te verwerken.’

09-03-2015