Giel houdt adem in voor RUG-onderzoek

Heel bekend Nederland houdt deze week zijn adem in om het longonderzoek van RUG-onderzoeker Reinoud Gosens te steunen. Gosens probeert kapot longweefsel te activeren om zichzelf te herstellen.

Giel Beelen doet mee, Ronald de Boer doet mee. Op de website Houjeademin.nl van het Longfonds dagen ze je uit om dat zelf ook te doen. En vervolgens voor elke seconde tien cent over te maken voor het onderzoek van Gosens. In totaal heeft hij 300.000 euro nodig: 3 miljoen seconden van ingehouden adem.

Gosens doet onderzoek naar wnt-groeifactoren. Dat zijn eiwitten die je lichaam aanzetten om zichzelf te herstellen: als je jezelf snijdt bij het eten koken, komen ze in actie om de schade te repareren. Maar bij iemand met COPD gaat dat mis. De longen raken zo ontstoken en beschadigd dat de patiënt het voortdurend benauwd heeft. Gosens vermoedt dat de eiwitten hun signalen niet meer goed door kunnen geven aan de kapotte celkern en probeert die verbinding te herstellen.

‘Hartstikke leuk natuurlijk dat zelfs Ronald de Boer zijn adem inhoudt voor je onderzoek’, reageert Gosens. ‘Ik heb het gister ook uitgeprobeerd met mijn drie kinderen. Ik hield het 77 seconden vol. Mijn kinderen van 8, 6 en 5 jaar lukt het iets minder lang. Maar we smokkelden een beetje.’ Uiteindelijk doneerde Gosens 30 euro voor zijn eigen onderzoek.

Geluk

Hij had geluk, zegt hij, dat het Longfonds vorig jaar besloot om in te zetten op onderzoek naar longweefselreparatie. ‘Toevallig waren wij daar al mee bezig, dus mijn onderzoek was het eerste waaraan geld werd toegekend. En nu ik een jaar bezig ben, zeiden ze: kom maar vast met de data en laat maar zien wat je hebt bereikt.’

Gosens hoopt dat de campagne aanslaat. Vanaf donderdag gaan de BN’ers ook echt werk maken van de actie en dan wordt duidelijk of het doel binnen handbereik komt: dat mensen elkaar gaan uitdagen, net als bij de eerdere Bucket Challenge voor de ziekte ALS.

17-02-2016