Groen licht voor protonentherapie

Het UMCG heeft groen licht gekregen voor het toepassen van protonentherapie. Nu de zorgverzekeraars nog.

Minister Schippers heeft een vergunning verleend aan het UMCG en aan een samenwerkingsverband van het Leiden UMC, het Erasmus MC en de TU Delft.

Het toekomstige centrum voor protonentherapie speelt een grote rol in de toekomstplannen  van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de RUG. Het huidige instituut wordt deels omgevormd tot de nieuwe eenheid Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART) dat moet gaan samenwerken met het centrum voor protonentherapie van het UMCG. Ook wordt een aantal medewerkers ondergebracht in het nieuwe kankercentrum.

Behandeling

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden bij de behandeling van specifieke vormen van kanker waar een heel gerichte bestraling gewenst is. In Nederland bestaan nog geen centra die protonentherapie kunnen aanbieden.

Nu de minister groen licht heeft gegeven voor het centrum in Groningen – dat vanaf 2017 de eerste patiënten wil behandelen – is het het wachten op de zorgverzekeraars. Die moeten de behandelingen vergoeden, maar hebben twijfels over de meerwaarde van de behandelwijze.

Twijfels

De effectiviteit van de therapie is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Daarnaast wordt de bestaande ‘gewone’ fotonentherapie steeds geavanceerder en maken nieuwe ontwikkelingen het mogelijk om in bestaande radiotherapiecentra protonentherapie toe te passen, zeggen de zorgverzekeraars.

Ze lieten eerder weten één centrum genoeg te vinden.

03-12-2013