Groene ideeën zijn best lastig

Twee van de drie projecten die werden beloond bij de Green Mind Award zijn mislukt. Gelukkig gaat het wel erg goed met het winnende plan voor een sustainable Bernoulliborg.

Vorig jaar stelde de RUG 100.000 euro beschikbaar voor het beste idee om de RUG duurzamer te maken. Maar de jury vond drie van de 62 inzendingen zo goed dat ze de prijzenpot uitbreidde met 100.000 euro voor de tweede en 4.000 euro voor de derde plek.

Bij de presentatie van de resultaten bleek echter dat een goed idee alleen niet genoeg is. Zo toog Dick Jager van de Arbo- en milieudienst naar Italië voor de aanschaf van parasollen met plastic zonnecellen, waarop je een laptop kunt aansluiten als je op een zonnige dag op het terras wilt werken. Idee van hoogleraar fotofysica Maria Antoinetta Loi.

Storm

solar-umbrella

Hij kwam terug met drie exemplaren, waarvan er twee op Zernike kwamen en een in de Academietuin. Een storm, de volgende dag, maakte echter korte metten met de Italiaanse vinding. Een metalen constructie die het doek meer stevigheid moest geven, hielp onvoldoende. Nadat die was aangebracht, kwam de novemberstorm. ‘Ze waren getest in een windtunnel, dus we dachten dat het wel zou kunnen’, zegt Jager.

Helemaal verloren is het project niet. De parasol in de Academietuin is nog heel en de exemplaren op de Bernoulliborg zullen worden aangepast. ‘Misschien wel door een zonnepaneel op de paal te plaatsen.’

Vijftien jaar

Ook een project waarbij een slim systeem met zonnepanelen het douchewater van de Aclo zou verwarmen, gaat niet door. Niet alleen bleek het meer dan vijftien jaar te duren voor de kosten terugverdiend waren, de constructie was ook te zwaar voor het dak van het Sportcentrum.

Gelukkig gaat het wel erg goed met het winnende project van PhD-studenten Tuan Anh Nguyen en Faris Nizamic. De twee gingen aan de slag om met eenvoudige middelen het energiegebruik in de Bernoulliborg omlaag te brengen. Het doel was ambitieus: 7,7 procent. Maar dat lukt, zeggen ze. ‘We denken zelfs dat 7,98 procent mogelijk is.’

Zuiniger

De twee hebben een systeem ontworpen waarmee computers op afstand in de slaapmodus worden gezet als ze niet gebruikt worden. Ze inventariseerden ook hoe er handiger met verlichting omgegaan kan worden. Er worden kranen getest die zuiniger omgaan met water. Ook werken ze aan bewustwording: bijvoorbeeld via een display dat aangeeft hoeveel energie er op een bepaald moment wordt gebruikt.

greenmind

Tuan Anh Nguyen en Faris Nizamic

Sommige onderdelen worden nog getest. ‘Het heeft ons veel tijd gekost om de juiste mensen te vinden binnen de universiteit’, zegt Nizamic. ‘We ontmoetten veel steun en enthousiasme, maar het zou wel veel sneller hebben gekund.’

De komende maanden worden de verschillende onderdelen ‘uitgerold’ over de Bernoulliborg. En daarna, misschien, naar ander RUG-gebouwen.

De jongste editie van de Green Mind Award is inmiddels van start gegaan. Nieuwe ideeën zijn welkom.

 

15-11-2013