Groene Uilen weer basketbalkampioen

De Groene Uilen kroonde zich zaterdagavond voor de tweede keer op rij tot landskampioen in de promotiedivisie. De studentenbasketbalvereniging was in een zinderende finale met 76-75 te sterk voor Red Giants uit Meppel. De club ziet echter niets in promotie naar het hoogste niveau.

De titelverdediger ging als koploper de play-offs in en maakte het karwei af. In een zware finale moest tot twee keer toe extra tijd bijgetrokken worden, nadat de stand bij de buzzer telkens in evenwicht was. Uiteindelijk maakte Yannick van der Ark zeven seconden voor het einde het beslissende punt met een vrije worp: 76-72. Een driepunter van Red Giants bracht de zege vervolgens niet meer in gevaar.

Door het landskampioenschap heeft De Groene Uilen het recht om volgend jaar uit te komen in de Dutch Basketball League, waar ook stadsgenoot Donar in uitkomt. In 2014 werd na lang beraad besloten niet te promoveren. Ook nu wil De Groene Uilen de stap niet maken, omdat de club het niveauverschil te groot vindt.

Kansloze nederlagen

Bij de universiteit zou weliswaar een potje zijn om enkele goede, studerende basketballers uit Amerika aan te trekken, maar een deel van de spelersgroep ziet het niet zitten om tegen sommige clubs kansloze nederlagen te lijden. Eerder in het seizoen versloeg Donar de Uilen in de beker bijvoorbeeld nog met 96-47.

Volgend seizoen start de Groene Uilen dus ‘gewoon’ weer in de promotiedivisie. Dat doet het zonder aanvoerder Erik Schuur, die een punt zet achter zijn carrière. Samen met succescoach Hans Nieboer gaan de basketballers op jacht naar ‘drie op een rij’.

18-05-2015