Experts en studenten vinden Groningen middenmoter

De RUG behoort opnieuw tot de middenmoters in de net verschenen Keuzegids Masters.

Op de totale lijst van vijftien universiteiten staat de RUG op plek negen met 60,5 punten. Een half punt lager dan vorig jaar. Wageningen staat bovenaan (67,5), gevolgd door Nyenrode (67) en de Open Universiteit (65,5). De universiteiten van Amsterdam doen het opnieuw het slechtst (UvA 56 en VU 52,5).

De onderzoekers vergeleken de kwaliteit van verschillende masteropleidingen. Ze baseerden zich op de meningen van experts – van accreditatieorganisatie NVAO – en van studenten.

Zo zit het bij letteren

Van de zes universiteiten waar je pedagogiek kunt studeren, staat Groningen op de derde plaats (56). Studenten wijzen de didactische vaardigheden van docenten aan als verbeterpunt.

De RUG was vorig jaar nog de topper bij neerlandistiek, maar doet dit jaar niet mee. Onvoldoende studenten hebben de enquête ingevuld om tot een betrouwbaar oordeel te komen, aldus de redactie van de Keuzegids.

Bij taalwetenschappen doet de universiteit weer mee en verwerft een tweede plek met 74 punten. Groningen oogst op geen enkel gebied ontevreden studenten. Sterker nog, de universiteit scoort bovengemiddeld voor de faciliteiten, net als de VU. Bij de Researchmaster Taalwetenschappen (score: 70) zijn de experts enthousiast over het niveau van de afgestudeerden van de RUG.

Bij geschiedenis scoort Groningen, net als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, een tweede plek met 64 punten. Het niveau van het programma en de afgestudeerden is goed, maar de opleiding scoort minder dan gemiddeld op praktijkgerichtheid.

Complimenten voor theologie

Schermafbeelding 2014-02-17 om 16.01.14Een stuk minder goed gaat het met archeologie, waar de studentenaantallen teruglopen. De opleiding staat met 54 punten onderaan. Studenten hebben er milde kritiek op de inhoud en docenten. Ook aan de faciliteiten schort het.

Bij de studie kunst- en cultuurwetenschappen staat de RUG in het midden van de lijst, met een score van 58. Beter gaat het bij theologie: een tweede plaats met 74 punten. De experts geven complimenten voor het niveau van de afgestudeerden en het studieprogramma. De studenten zelf zijn iets minder positief.

Rechten: plussen en minnen

Bij rechtsgeleerdheid scoort de RUG onder gemiddeld (52). Vooral de wetenschappelijke vorming laat te wensen over. Recht en ICT krijgt 58 punten. Internationaal & Europees Recht scoort goed, een tweede plek met 66 punten en een plus voor de docenten.

Ook fiscaal en notarieel recht gaan goed: beide een tweede plek (64 en 62 punten). Bij fiscaal krijgen de faciliteiten en vaardige docenten complimenten. Bij internationale betrekkingen staat de RUG weliswaar tweede, maar scoort de opleiding wel tien punten minder dan koploper Utrecht. De opleiding presteert vooral minder goed op inhoud en communicatie. Wel zijn de studenten lovend over de ambitie.

Economie: lof en kritiek

Bij economie scoort de RUG niet best. Het staat bij de laatste drie met 58 punten. Er is kritiek op de docenten en praktijkgerichtheid. Vastgoedkunde krijgt een 56. De Reserachmaster Economics en Business is een uitblinker, met 80 punten. De RUG valt vooral op met een zeer sterke wetenschappelijke vorming, iets wat bij de andere economiemasters niet vaak voorkomt.

De grote bedrijfskundemaster in Groningen krijgt lof van de experts en van de studenten een modale waardering. De opleiding scoort gemiddeld (64).

Sociologie: weinig verschillen

De RUG staat bovenaan bij sociologie met een zesje (62). ‘De kwaliteit van de reguliere sociologiemasters is een verhaal apart’, aldus de redactie. ‘De onderlinge verschillen zijn gering en geen enkele opleiding springt eruit met een bovengemiddelde score. Noch de studenten, noch de deskundigen achten de programma’s veel complimenten waard, maar heftige kritiek is er ook nauwelijks.’ Groningen krijgt één pluim, voor de wetenschappelijke vorming.

Bij psychologie staat de RUG helemaal onderaan met 52 punten. De studenten mopperen over de inhoud en de docenten. Bij neuroscience (76) is Groningen juist de koploper met een ‘karrevracht aan complimenten van de studenten’.

Geneeskunde: goeie masters

Ook bij Geneeskunde gaat het goed. Een eerste plaats met 64 punten: goede faciliteiten, veel contacturen en gericht op de praktijk. Maar de andere geneeskundemasters ontlopen Groningen nauwelijks.

Biomedical Sciences staat net onder het midden (62). En van de twee farmacie opleidingen doet Groningen het het beste (62). Een verschil van tien punten met Utrecht. Ook onder de overige masters scoort Groningen goed. Medical and pharmaceutical drug innovation is de beste master, met name door de goede wetenschappelijke vorming en praktijkgerichtheid.

De studenten van bewegingswetenschappen (72) en Sport Sciences (68) zijn enthousiast. De docenten geven goede begeleiding en feedback en de studenten zijn blij met de inhoud – stimulerend en toetsen sluiten goed aan op de stof.

Bèta’s: niet slecht

Geografie en planologie doen het goed. Vooral population studies scoort flink met 80 punten. De docenten zijn deskundig en didactisch sterk. En de communicatie en de faciliteiten zijn van topniveau.

Absolute winnaar is nanoscience, met een score van 98 punten op een gedeelde eerste plek in de lijst van allerbeste masteropleidingen (naast een hbo opleiding beeldende kunst in Arnhem). ‘Dit programma wordt werkelijk overladen met complimenten. Het weet, erg knap, zowel veel aandacht te besteden aan academische vorming, als aan beroepsvaardigheden. De studenten prijzen daarnaast de communicatie: contact, informatie en begeleiding zijn top, als je het hen vraagt’, aldus de redactie.

Biologie scoort gemiddeld (64), met een plus voor wetenschappelijke vorming. Molecular Biology doet het minder goed met 58 punten. De studenten zijn kritisch op de docenten.

Natuurkunde staat met 62 punten bijna onderaan. Toch geen slechte score trouwens. Er is eigenlijk alleen kritiek op praktijkgerichtheid. Bij toegepaste natuurkunde (66) klagen de studenten over een gebrek aan contact met de beroepspraktijk.

Net als bij natuurkunde staat de RUG ook bijna onderaan bij scheikunde. Maar de score is niet slecht, 66 punten en nergens een minnetje.

18-02-2014