Groningen wint Batavierenrace

Het Groninger Universiteitsteam heeft de 42e Batavierenrace gewonnen. De atleten kwamen in Enschede in 10:36:19 uur als eerste over de finish.

‘We hadden een sterk team. We wisten allemaal dat het hier moest gebeuren’, zegt Freek Lier (20), student sociale geografie en planologie en lid van atletiekvereniging Vitalis. Nijmegen werd tweede en Eindhoven derde in het Universiteits Klassement.

De ploeg, bestaande uit RUG- en Hanzestudenten, was in topvorm en keek reikhalzend uit naar de race. ‘We hadden met z’n allen hard gewerkt. We deden absoluut mee om de winst’, zegt Lier die de vijftiende etappe van de estafetterace tussen Nijmegen en Enschede rende.

batavierenrace

Goed voorbereid

Na de achtste etappe had het Groningse team al een voorsprong van twee minuten op nummer twee. ‘Toen we acht minuten voor liepen, wisten we dat we het niet meer uit handen gingen geven.’ Geneeskundestudent An Bennema (20) liep de dertiende etappe in de ochtend: ‘Het ging heel goed. We lagen toen al aan kop.’

Het Groningse team had zich goed voorbereid. ‘Vooral de wissels, met het uit- en aantrekken van de hesjes, hadden we precies doorgesproken’, vertelt An. ‘Dat ging dan ook erg soepel.’

Feest en bierdouches

‘Na afloop was er veel ontlading’, laat Freek weten. Uiteraard volgde er zaterdagavond een groot feest op de campus van Enschede. ‘Dat was superleuk.’ De Groningse atleten kregen meerdere bierdouches over zich heen. In totaal gingen zo’n 13.000 studenten uit hun dak.

Wereldrecord estafette verbroken

Met een totaal aantal  lopers van 8614 werd het wereldrecord estafette verbroken. Het oude record stamde uit 2012. Toen stond de teller op 8509 renners.

 

12-05-2014