Groninger historici mogen film maken

De pitch van wetenschapshistorici Arjen Dijkstra en Yoran Staas, over wiskunde in de 17e eeuw, heeft de derde plaats gehaald in de NWO Bessensap filmcompetitie. Hun idee wordt daarmee daadwerkelijk uitgevoerd.

‘We hadden 571 likes en 3275 views’, vertelt Dijkstra. ‘Komende week horen we van NWO welke filmmaker met ons gaat samenwerken om ons idee te verfilmen. Eind mei moet de film af zijn en gaat dan 10 juni officieel in première, tijdens de  NWO Bessensap bijeenkomst in het Museon in Den Haag.

Dijkstra is wetenschapshistoricus en promoveerde vorig jaar op onderzoek naar de culturele geschiedenis van wiskunde in Friesland in de 17e eeuw. Tegenwoordig werkt hij als coördinator van de Scholierenacademie. Yoran Staas, student geschiedenis en in zijn vrije tijd filmmaker, werd daar aangenomen als student assistent. Zo kwam de samenwerking tot stand.

Dijkstra: ‘Ik had het wetenschappelijke materiaal en Yoran is een geweldige regisseur. Toen we de oproep voor filmpjes op de UK-website zagen, zijn we meteen aan de slag gegaan. We hebben in een uur onze pitch gefilmd in het Academiegebouw, op vrijdagmiddag, we waren net op tijd voor de inzending.

In de winnende pitch vertelt Dijkstra waarom de geschiedenis van de wiskunde in de 17e eeuw meer aandacht verdient.

[vsw id=”B8_KLJpLsB8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Ze hebben er alles aan gedaan om likes te verzamelen, Dijkstra (34) heeft vooral zijn uitgebreide wetenschappelijke netwerk ingezet en iedereen opgeroepen om hun idee te liken.  Staas (22), heeft al zijn Facebook vrienden gevraagd. Staas: ‘Dat was precies de goede combinatie, zo hebben we de sociale media optimaal gebruikt. En zo kun je wetenschap dus echt in de markt zetten en een brug slaan naar een breder publiek.’

Onderzoeksfinancier NWO organiseert jaarlijks het evenement Bessensap, waarbij journalisten, voorlichters en onderzoekers bij elkaar gebracht worden onder het motto ‘Wetenschap ontmoet pers’.

Omdat bewegend beeld een steeds belangrijkere rol speelt in educatie, actualiteit en sociale media, organiseerde NWO dit jaar voor het eerst een filmwedstrijd.

Voor meer informatie zie de website van NWO, of volg op Twitter #bsap13

thumb-Bessensap

 

 

26 maart 2013

 

 

26-03-2013