Gronings succes op EK roeien in Sevilla

Groningse roeiers haalden twee bronzen en een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap roeien in Sevilla dit weekend. De mannenacht met daarin Thomas Doornbos en Gebren Spoelstra won een bronzen plak. Sophie Souwer zilver en Rogier Blink brons.

In totaal verschenen vijf roeiers van Gyas en Aegir aan de start. Sophie Souwer (Gyas) kwam uit in de dubbel vier. De ploeg plaatste zich rechtstreeks voor de finale door vrijdag in de voorronde als eerste te finishen. Zondag voer ze een goede race. Halverwege maakte ze kans op een zilver of brons. Door in de laatste 500 meter Italië en Denemarken in te halen, werd het zilver. ‘Wat een topfinale!’, zei Souwer achteraf.

Spannende mannenrace

De mannen acht met daarin Thomas Doornbos (Aegir) en Gerbren Spoelstra (Gyas) plaatse zich ook rechtstreek voor de finale. Na een spannende race, waarin de boot afwisselend vierde, derde en twee lag, finishte de ploeg als derde achter Duitsland en Polen.

Rogier Blink (Gyas) en Mitchel Steenman verdedigden hun Europese titel in de twee zonder. Hen lukte niet om rechtstreeks de finale te halen, maar zaterdag in de herkansing veroverden zij alsnog een startbewijs. Het duo eindigde als derde achter het sterke Servië en Polen.

Tijdens dit EK, waar bijna alle Europese toplanden vertegenwoordigd waren, werd door het merendeel van de Nederlandse equipe ook gestreden voor uitzending naar de Worldcup in Luzern en het WK in Zuid-Korea. De Worldcup is op 12 juli de volgende internationale wedstrijd in Zwitserland.

Prijsuitreiking van de dames vier zonder // Foto Sophie Souwer
Prijsuitreiking van de dames vier zonder // Foto Sophie Souwer

 

03-06-2013