Groningse neushoorn naar DWDD

Neushoorn Fritzi van het Universiteitsmuseum reist volgende week naar Amsterdam. Het skelet is een van de Groningse objecten die gastconservator Wim T. Schippers uitkoos om te laten zien in het tweede pop-up-museum van De Wereld Draait Door.

Schippers richt geen aparte zaal in, zoals de andere vaste gasten van DWDD, zegt Ter Sluis. In plaats daarvan richt hij zich op ‘interventies’. Op verschillende plekken langs de route in het Allard Pierson Museum zijn straks de Groningse voorwerpen te zien. Schippers koos daarbij voornamelijk voor objecten die hij bij de heropening van het Universiteitsmuseum (UM) in 2004 ook al gebruikte, zoals de meeuwen van bioloog Baerends en de optische illusies van psycholoog Heymans.

Neushoorn FritziHet skelet van neushoorn Fritzi 

Wel zal er meer uitleg zijn dan indertijd – het ontbreken van feitelijke informatie was in 2004 voor veel mensen lastig te verkroppen. Nieuwe objecten – zoals de ‘ballenbak’ van 2004 – zijn er niet.

Verhuizing

Volgende week vindt de tijdelijke verhuizing al plaats. De opening voor het publiek is op 29 januari. Fritzi moet over het Rokin getakeld worden en er moet een kozijn verwijderd worden uit het Allard Pierson om het enorme skelet naar binnen te hijsen. ‘Het gaat allemaal heel snel en heel professioneel’, zegt conservator Rolf ter Sluis van het museum. ‘Typisch De Wereld Draait Door zullen we maar zeggen.’

Behalve het UM zijn voornamelijk grote namen geselecteerd door de vaste gasten van het populaire televisieprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. Carice van Houten richt een zaal in met voorwerpen uit het depot van het Kröller Möller Museum en Paul de Leeuw richtte zich op het Boijmans van Beuningen. Heel leuk, vindt conservator Rolf ter Sluis van het UM. ‘Je speelt even mee in de wereld van de grote musea.’

verslag_wimtschippers_2004De ballenbak van Wim T. Schippers tijdens de openingstentoonstelling van 2004

 

 

 

 

06-01-2016