GST grote winnaar Cardozo Awards

Het Groninger Studenten Toneel (GST) is de grote winnaar van de Cardozo Awards, dé Oscars van cultuurcentrum Usva.

Het toneelgezelschap won de meest begeerde award voor beste voorstelling, met het stuk Boiling Frog. Een door zeven studenten gespeelde voorstelling over een familiebedrijf dat in 2017 ten onder dreigt te gaan.

Volgens de jury was de voorstelling speciaal, omdat die niet zomaar toegankelijk was voor iedereen. ‘De meningen waren verdeeld. De één vond het langdradig en traag, de ander vond het waanzinnig diepgaand en interessant. Het acteerwerk was erg goed en indrukwekkend. Werd je meegesleept in het stuk, dan was het een pareltje’, aldus het juryrapport.

Monster

[vsw id=”aFxIq0zJXgc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Daarnaast kreeg de voorzitter van GST, Robin Achterhof, de prijs voor beste acteur voor zijn rol als het monster Frankenstein in Frankenstein. Hij speelde levensecht, vond de jury. ‘Het leek bijna een echt monster, zo goed geschminkt. Hij vatte de verwardheid van een net tot leven gekomen wezen erg goed.’

‘Ik ben een blij man’, reageert Achterhof. ‘In het begin had ik geen idee hoe ik het moest aanpakken. Ik kon niet zomaar een beetje rondlopen met m’n armen vooruit zoals in de oude film. In ons stuk had het monster namelijk ook tekst. Maar uiteindelijk bleek het een heerlijke rol, waarin je helemaal los kan gaan.’

Monologen

Ook Idiomotor, de cultuurcommissie binnen de studievereniging voor levenswetenschappen, ging met een aantal awards naar huis. Karlijn Doorenspleet kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol als Lotte in Alle Patiënten keken Lotte verwonderd aan. Volgens de jury is ze getalenteerd in de kunst van het voeren van monologen. ‘Ze geeft ze inhoud, zelfs als het nergens over lijkt te gaan.’ Ook won Idiomotor de prijzen voor beste vormgeving en beste initiatief.

Bobby Makariev van theatergezelschap GUTS won de prijs voor beste regisseur met het stuk Pop Turd.

 

Alle winnaars op een rij. Foto: Usva
Alle winnaars op een rij. Foto: Usva
25-09-2013