GUTS grote winnaar Cardozo Awards

Theatergezelschap GUTS is de grote winnaar van de Cardozo Awards, de 'Oscar-uitreiking' van cultuurcentrum Usva.

GUTS won de meest begeerde prijs voor beste voorstelling met het stuk Clammed Up: een komedie geregisseerd door Femke Nagelhout over twee samenwonende vrienden, waarvan eentje na een ongeluk geleidelijk verandert in een vrouw.

Hoofdrolspeler en GUTS-bestuurslid James Lyon won de award voor beste acteur. ‘Het was een spannende avond en het ging allemaal erg snel. Ik stond stijf van de adrenaline en pas later, toen ik een biertje dronk, realiseerde ik me: wauw, dit is geweldig!’ reageert hij.

‘We zijn echte vrienden’

Volgens Lyon deed Clammed Up het zo goed omdat de acteurs het goed met elkaar konden vinden. ‘Ik had echt heel veel plezier met de rol. Je kunt lekker gek en vreemd doen en ermee wegkomen omdat je ‘acteert’. Het was erg leuk om met de andere spelers te werken, we zijn echt goede vrienden en dat hielp volgens mij om de flow in het stuk te houden. En we hadden ook een geweldige regisseur met veel gevoel voor humor.’

Naast beste acteur en beste voorstelling, won GUTS ook de award voor beste promotie voor het stuk The Breakfast Club. ‘Het laat zien waar GUTS voor staat’, zegt Lyon. ‘Al onze leden zijn geïnteresseerd in en enthousiast over theater, en we willen allemaal samenwerken aan een goeie show. Tegelijkertijd zijn we allemaal studenten, dus willen we er ook lol aan beleven. Daarnaast zijn we de enige Engelstalige theatergemeenschap in Groningen voor studenten, waardoor we al het internationale talent kunnen aantrekken. Dat samen zorgt voor een goeie sfeer tussen internationale en Nederlandse leden, en draagt bij aan ons succes.’

Andere winnaars

De Cardozo Award wordt jaarlijks georganiseerd voor de door Usva gesubsidieerde studentenproducties. Michael Bot van het Groninger Studenten Toneel (GST) won dit jaar de award voor beste regisseur. Niké Wentholt van Theatergroep De Bank werd geselecteerd als beste actrice. Karl van Stiphout van Idiomotor kreeg de prijs voor beste acteur in een bijrol. Ook kreeg Idiomotor de prijs voor beste vormgeving voor het stuk Risjaar Modderfokker den Derde.

06-10-2015