Handtekeningen tegen bursalenstelsel

De petitie tegen experimenten met een bursalenstelsel heeft al meer dan tweeduizend handtekeningen opgeleverd. De organisatoren willen dat promovendi de status van werknemer behouden.

De Actiegroep Promotiestudenten voert actie tegen het plan van minister Jet Bussemaker (onderwijs) om universiteiten de mogelijkheid te geven promovendi een beurs te geven. Op die manier worden ze niet als werknemer beschouwd, maar als student.  Dat is voor universiteiten goedkoper. Maar de promovendi hebben als bursaal geen recht op pensioen of bescherming onder de cao.

Experiment

De RUG meldde zich meteen aan voor de mogelijkheid om met het nieuwe stelsel te experimenteren. Maar volgens de initiatiefnemers betekent het bursalenstelsel een zware slag voor de wetenschap in Nederland. ‘Promovendi worden hier voor vol aangezien en dat trekt talent van over de hele wereld aan. Waarom zou je dit veranderen?’, zegt Linda Bleijenberg, lid van de actiegroep.

Last

‘Pensioenbreuk, geen hypotheek, geen cao. Dat werkt demotiverend, een baan in het bedrijfsleven lonkt’, schrijft een van de ondertekenaars. ‘Een van de redenen waarom ik ervoor koos om mijn promotieonderzoek in Nederland te doen, was dat het hier net zo gerespecteerd wordt als een baan. Het feit dat we belasting betalen en een sociaal vangnet hebben geeft ons het gevoel dat we onderdeel uitmaken van de samenleving, in plaats van dat we een last zijn’, reageert een ander.

Vuist

De promovendi hopen met hun online petitie voldoende stemmen binnen te halen om een vuist te maken tegen de plannen van Bussemaker. De petitie gaat door tot de plannen in januari in de Tweede Kamer worden behandeld.

Of het veel zal uithalen is de vraag. De plannen van Bussemaker zijn namelijk al ingehaald door de rechtspraak. Het hof oordeelde enkele maanden geleden in de zaak die vakbond AbvaKabo had aangespannen tegen de RUG, dat universiteiten promotiestudenten mogen werven.

03-12-2013