Harmonie goed alternatief voor UB

Nieuwe studieplekken, computerwerkplekken en multimediazalen. Studenten en docenten zijn tevreden over de verbouwing van de letterenbieb. Een goed alternatief voor de UB.

Blauw glas met een driehoekpatroon, ruim opgezette werkplekken en een in het oog springende witte servicebalie. Donderdagmiddag werd de Studieruimte Harmonie geopend.

Op de plaats van de letterenbibliotheek zijn nu 250 studieplekken, 160 computerwerkplekken en drie multimediazalen te vinden. Verder wonen de CIT Servicedesk, het team Maatwerk, de afdeling ICT en Onderwijs van Letteren en de Audiovisuele (AV) services van Letteren en Rechten op deze verdieping.

Miljoenen tweets

‘Onze bieb is tegenwoordig op de heren-wc’, zegt portefeuillehouder middelen Egon Dietrich in zijn openingsspeech, doelend op de gefacelifte herentoiletten met boekenprint op de wand. Dietrich bedankt ‘met trots, en ik benadruk met trots’ het Facilitair Bedrijf en al het personeel dat de verdieping binnen een jaar omtoverde. De verbouwing ging snel, maar ‘soms ben je gewoon een beetje te ongeduldig.’

Wat opvalt is de prominente aanwezigheid van computers. Ingegeven door het project ‘Digital Humanities’, dat wil benadrukken dat niemand in het onderwijs en onderzoek meer om de computer heen kan.
Geïnteresseerden kijken hoe oud videobandmateriaal wordt gedigitaliseerd of razendsnel miljoenen tweets op taalkundige elementen kunnen worden doorzocht.

‘Tapijt is chill’

Studenten én docenten vinden het mooi geworden. En een goed alternatief voor de uitpuilende UB. Vooral toen de letterenbieb net dicht was, was de UB ‘echt horror’ volgens Bart Kamans. Darlington Isaacs, student information science, vindt het rood-geel-groen-blauwe studeerhoekje achter de multimediazalen ‘zeker een verbetering’. Hij gebruikt de grote tafel die tussen de computers staat voor groepsdiscussies met studiegenoten.

Alleen zijn de verhuisde boeken wel onhandig. ‘Nu moet je zo’n eind lopen. Als ze de deur onder de bogen nou openlieten…’ ‘Het tapijt is ook chill, je hoort niemand lopen’, zegt Anton Wuis, studentlid van de faculteitsraad.
Gaan ze de boeken niet missen?  ‘Dat natuurlijk wel’, zegt masterstudente Lianne Koster.

 

21-11-2014