Harmonieplein vol foute fietsen

Het Harmonieplein staat weer vol met fietsen. Wegslepen, boetes uitdelen, bewakers inzetten, het heeft niets geholpen. ‘Je draait je om en ze staan er weer.’

Hoofd Facilitaire Zaken Rein van den Bos zit inmiddels met z’n handen in het haar. Het probleem speelt ieder jaar weer. Eerstejaars zetten in de eerste weken van het academisch jaar het plein vol, waardoor vluchtroutes onbegaanbaar worden en het universiteitsterrein een obstakel parcours. ‘Het blijkt een bijna onoplosbaar probleem. Hoe kun je dit nou het beste aanpakken?’, vraagt hij zich af.

Vorig jaar stelden RUG en gemeente een fietsverbod in voor de Universiteitsbibliotheek (UB) en het Harmoniegebouw om foutparkeerders te weren. Medewerkers van de gemeente reden af en aan om fietsen weg te slepen. ‘Maar het heeft nauwelijks geholpen. Het is dweilen met de kraan open. Het heeft veel geld gekost en we kregen veel boze studenten aan de balie die kwaad waren omdat ze hun fiets moesten terugkopen. We hebben veel over ons heen gekregen. Toen hebben we gezegd: dit is ook niet de manier’, vertelt Van den Bos.

Fietsen-Harmonie-2

Risico’s

Eerder werden ordediensten, studenten en bewakers ingezet. ‘Maar als ze vertrokken stonden de fietsen er weer.’ De fietsen op het Harmonieplein zijn vervelend. Vooral ook omdat ze op het plein staan waar alle studenten en medewerkers zich moeten verzamelen als er brand uitbreekt. Maar de meeste zorgen maakt Van den Bos zich over de tweewielers voor de UB.

‘Als daar paniek uitbreekt dan struikelen duizenden mensen over die fietsen. Eigenlijk zou je permanent toezicht willen, maar dat is te duur. We proberen daarom in te schatten hoe groot de risico’s zijn. Ik wil in elk geval dat de aanrijroutes voor de brandweer vrij moeten blijven. Die worden afgezet met lint’, vertelt hij.

Fietsen-Harmonie-1

Gemeente

Van den Bos is teleurgesteld in de gemeente, die weinig doet om de fietsen voor de UB te weren. ‘Ze laten het afweten. Het Broerplein is gemeentegrond. Het is daarom ook in hun belang. Er kan af en toe geen verkeer meer door. Daarnaast hebben we ze goed betaald om de fietsen weg te laten slepen. Dat kon helaas niet zo intensief als we hoopten. Maar ze zouden ook iets met bijvoorbeeld weglijnen kunnen doen. Nu worden we aan ons lot overgelaten.’

Mannen met gele hesjes moeten nu ’s ochtends de eerstejaars op de parkeermogelijkheden wijzen. Maar Van den Bos heeft er weinig vertrouwen in dat dat veel zal helpen. ‘We blijven zoeken naar een manier om mensen uit te leggen dat je hier niet mag parkeren.’

Binnenkort gaat de universiteit opnieuw om tafel met de gemeente om te praten over de vele foutparkeerders voor de deur.

 

02-09-2013