Hekwerk Harmonie blijft voorlopig

Het lelijke ijzerwerk dat ‘s avonds junks en zwervers weert van het Harmonieplein blijft nog een tijdje staan. Plannen voor een permanente oplossing zijn afgekeurd.

De hekken werden vorig jaar september geplaatst, vanwege overlast door zwervers en junk. Ze gebruikten de doorgang om buiten het zicht van anderen drugs en alcohol te gebruiken. De ijzeren bouwhekken waren bedoeld als tijdelijke oplossing, maar een alternatief is nog niet gevonden.

Afsluiten

Er waren ideeën om de doorgang met grote houten deuren in oorspronkelijke stijl te herstellen. Ook is gesproken over glazen wanden en het veranderen van de doorgang in een receptie. Maar wat er met die plannen is gebeurd, is niet duidelijk.

‘Die zijn door het beheer van de faculteit afgeketst, door Rein van den Bos’, zegt Hans Gaasendam van het Facilitair Bedrijf.

‘Ik weet nergens van’, reageert hoofd facilitaire zaken Rein van den Bos van het Harmoniecomplex. ‘Zover ik weet hebben die plannen nooit op papier gestaan en is er geen definitief besluit over genomen.’

Een heel ander ontwerp van een RUG-architect is onlangs afgekeurd door de gemeente. ‘Het was vrij open. Strak, rechttoe, rechtuit. Neutraal. Het was prima en voldeed aan onze eisen en aan het budget. Maar volgens de gemeente paste het niet bij het karakter van het gebouw’, zegt Gaasendam.

hekken-Harmonie

De architect werkt nu aan een ontwerp dat beter bij het oorspronkelijke karakter van de Harmonie past. ‘Jammer’, meent Gaasendam. ‘Als je iets namaak-oud toevoegt, dan is het geheel uit evenwicht. Alsof je er iets hebt aangeplakt. Als je lelies op de punten van de hekken neerzet, zoals je overal ziet, past dat ook niet bij de universiteit.’

Junks

Als de nieuwe tekeningen zijn ingediend, duurt het nog acht weken voordat ze eventueel worden goedgekeurd. Tot die tijd blijft het tijdelijke hekwerk staan. ‘Het is lelijk, maar wel nodig. Toen ze vorige week open bleven in verband met een activiteit, hadden de junks de plek onmiddelijk weer gevonden’, vertelt Van den Bos.

04-09-2013