Het barst ineens van de vrouwen

62 vrouwen waren zondag aanwezig op de jaarlijkse bijeenkomst voor vrouwelijke hoogleraren aan de RUG. Deze dag was net even anders dan het jaarlijkse etentje dat de ze gewend waren. De dames werden namelijk uitgebreid in de spotlight gezet voor het portrettenproject Illustra 2014.

‘Vandaag worden er foto’s gemaakt en een video opgenomen om de vrouwelijke hoogleraar wat extra aandacht te geven’, vertelt kunstenares Jantine Wijnja. Met augmented reality maakt Wijnja de vrouwen zichtbaar via een app in het Academiegebouw.

Daarnaast wordt er een video opgenomen die spiegelt aan een filmpje wat gemaakt is in 1964. ‘Toen was er tijdens het lustrum een grote stoet gemaakt met allemaal hoogleraren’, vertelt initiatiefneemster Mineke Bosch. ‘De enige vrouw die daarin meeliep was Elisabeth Visser, hoogleraar aan de Faculteit Letteren. Wat we vandaag gedaan hebben is dat we een stoet gemaakt hebben met allemaal vrouwelijke hoogleraren de universiteit binnenlopen met één man, de rector Elmer Sterken.’

Sterken vindt het een goed initiatief omdat hij gelooft in een gelijke verdeling van talent. ‘Wetenschappelijk talent moet gelijk verdeeld zijn over de samenleving. Als je zo weinig vrouwen als hoogleraar aanstelt, dan laat je in feite een groot deel van je talent onbenut,’ aldus de rector.

 

24-06-2013