Het Nieuwe Werken gaat door

Het experiment met Het Nieuwe Werken aan de RUG is afgerond. Het was een succes, volgens het evaluatierapport. Hoewel niet iedereen het daarmee eens is.

Een jaar geleden trokken zestig ‘pioniers’ in de tuinvleugel van het Academiegebouw om te experimenteren met Het Nieuwe Werken. Afwasbare toetsenborden, verstelbare bureaus, rode loungebanken en de vrijheid om zelf te bepalen waar, hoe en met wie ze werkten.

De pilot – die als voorbeeld diende voor de hele universiteit – moest laten zien hoe RUG-medewerkers de flexibele werkplekken ervaren. Aanjager Delinah Halvorson is positief over het eindresultaat. ‘Uit de enquête blijkt dat zeventig procent van de pioniers niet meer terug wil naar de oude situatie’, vertelt ze.

[vsw id=”5V56RhRtxf0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Niet geluidsdicht

De proef verliep niet helemaal probleemloos. De geluidsdichte concentratiekamers bleken toch niet geluidsdicht. ‘Daar gaan we wat aan doen’, zegt Halvorson. En de iPhone van de zaak, bleek door de slechte dekking van telecomaanbieder T-Mobile vaak geen bereik te hebben. Halvorson: ‘En dat is heel vervelend als dat je enige telefoon is.’

De medewerkers geven de proef een 6,9. ‘Die score is een beetje vertekend doordat een aantal pioniers een behoorlijk lage score heeft gegeven. Die baalden van de computerproblemen en hadden verwacht dat de verschillende afdelingen meer zouden gaan samenwerken. Maar dat gaat niet zomaar. Je gaat niet meer samenwerken enkel omdat je met elkaar in één ruimte zit, weten we nu’, verduidelijkt Halvorson. ‘De directie gaat nu kijken hoe dat meer gestuurd kan worden.’

Voorbeeld

Het project is afgelopen, maar de medewerkers blijven zitten. Het Nieuwe Werken wordt uitgebreid naar de Westvleugel van het Academiegebouw, zodat meer personeelsleden kunnen aanschuiven. Daarnaast dient het als voorbeeld voor de herinrichting van andere gebouwen, waaronder de Universiteitsbibliotheek en de nieuwe Zernikeborg.

‘Als je een pilot doet, heb je altijd te maken met hobbels, bobbels en kinderziektes. Het Nieuwe Werken is geen kant-en-klaar concept. Je moet het doen en dan zien waar je tegenaan loopt. Dan kun je gericht werken aan oplossingen en dat is met deze pilot heel mooi gelukt’, zegt Halvorson.

19-06-2014