Hoogleraar op non-actief na plagiaat

Het college van bestuur van de RUG heeft hoogleraar criminologie Patrick van Calster met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dat is het gevolg van het besluit van de Vrije Universiteit Brussel om Van Calster zijn doctorstitel te ontnemen wegens plagiaat in zijn proefschrift.

Rector magnificus Elmer Sterken noemt de beslissing van het college van bestuur ‘onvermijdelijk’, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. ‘Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zero tolerance beleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen’, aldus de rector.

De faculteit zal nu een oplossing moeten zoeken voor de colleges die Van Calster gaf. Groningen neemt het voortouw bij het onderzoek, omdat hij hier in dienst is, aldus woordvoerder Piet Bouma. ‘We zullen dat zoveel mogelijk afstemmen met de universiteit Leiden waar hij tot 2010 werkzaam was als hoofddocent.’

Patrick van Calster promoveerde in 2005 aan de VU Brussel. Hij is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar criminologie.

 

caslter

 

30-05-2013