Iedereen les in ondernemerschap

Het universiteitsbestuur wil dat RUG-studenten binnenkort allemaal een vak in ondernemerschap kunnen volgen.

De universiteit wil geen werkzoekenden meer opleiden, maar mensen die banen scheppen. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is volgens het universiteitsbestuur een vak in ondernemerschap, dat door iedereen kan worden gevolgd.

‘Ik zou graag een niet-verplicht vak zien van tien studiepunten, dat de basis aangeeft’, zei rector magnificus Elmer Sterken in de universiteitsraad. ‘Studenten die vervolgens verder willen, kunnen een minor volgen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB).’

Invulling

Hoe dat vak precies moet worden ingevuld is nog onduidelijk. ‘We zullen iemand moeten vinden die zo’n vak kan geven en dat is nog niet zo eenvoudig’, aldus Sterken. Nadat studenten les hebben gehad in de theorie, worden RUG-alumni of andere ondernemers uitgenodigd om over hun ervaringen te komen vertellen.

Maar er zijn meer plannen. Binnen de universiteit wordt ook gesproken over het opzetten van een eigen Centre for Entrepeneurship (UGCE), gericht op studenten en alumni, waarin onderwijsvoorzieningen, faciliteiten voor starters, expertise en netwerk met ondernemers moeten samenkomen. Een dean of entrepreneurship zou daarover de leiding moeten nemen.

Het nieuwe centrum moet de verschillende bestaande initiatieven, zoals CVO, CUBE050 en de opleidingen bij FEB, verbinden.

03-10-2013