Iets meer vrouwelijke hoogleraren

Het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de RUG is de afgelopen jaren redelijk gestegen. Zo'n 19.2 van de Groningse hoogleraren is vrouw. Maar dat is nog veel te weinig.

Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2012. Toen de monitor in 2003 voor het eerste werd uitgebracht, zat het percentage vrouwelijke hoogleraren op 8,9. Groningen zit met die 19,2 procent nu redelijk aan de top. De Radboud Universiteit in Nijmegen doet het het beste (20,6%). De technische universiteiten bungelen onderaan.

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren wordt eens in de drie jaar gehouden door de Stichting Beauvoir. Hoewel het aantal vrouwen in alle wetenschappelijke functies in Nederland langzaam stijgt, stelt het percentage in Europees verband weinig voor. Nederland staat nog altijd onderaan de Europese ranglijst.

Onlangs deden in de UK drie vrouwelijke wetenschappers een oproep aan hun collega’s om hun ambities niet te snel op te geven en het hebben van kinderen te combineren met een wetenschappelijke carrière.

De Stichting Beauvoir probeert met de monitor een bijdrage te leveren aan de doorstroming van vrouwen. Gemiddeld ligt het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland nu op 14,8 %. Als de doorstroming in dit tempo doorgaat, is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke hoogleraren pas in 2060 een feit.

Het aantal vrouwen in academisch management – decanen, onderwijs- en onderzoeksdirecteuren – in ons land is laag, tussen de 7 en 19%. In Groningen zijn twee van de negen decanen vrouw: Inge Hutter (ruimtelijke wetenschappen) en Gerry Wakker (letteren). Ook de dean van het Honours College is een vrouw, Hanny Elzinga.

07-03-2013