In het alleroudste aardewerk zat vis!

Het oudste aardewerk ter wereld werd gebruikt om vis en andere waterdieren in klaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere directeur Peter Jordan van het Arctisch Centrum, dat vorige week werd gepubliceerd op de website van Nature.

Het aardewerk is gevonden in Oost-Azië en is tussen de 20.000 en 12.000 jaar oud. En dat is bijzonder, want wetenschappers geloofden lange tijd dat aardewerk een uitvinding was van de eerste landbouwers. Maar die bestonden toen nog niet. De makers van deze potten waren dus jager-verzamelaars uit het einde van de laatste ijstijd.

jordanpaper2klnJordan en een groep van collega’s uit Groot-Britannië, Zweden en Japan hebben de voedselresten geanalyseerd die ze vonden op de fragmenten van het Japanse aardewerk. Dat dezen ze door de ‘vingerafdruk’ van de vetresten in het materiaal te achterhalen. En daaruit bleek dat de potten gebruikt zijn om vis en andere waterdieren in te koken.

‘Wij zijn de eersten die de vraag onderzochten waaróm mensen aardewerk zijn gaan gebruiken’, zegt Jordan. ‘Het diende wellicht om de tijdelijke overvloed aan voedsel, bijvoorbeeld van zalm die in een river kuit schiet, te verwerken.’

 

15-04-2013