Inbreker was mogelijk al in UB

De politie houdt er rekening mee dat de inbreker die een kluis kraakte in de Universiteitsbibliotheek (UB), zich zaterdag heeft laten insluiten in het pand.

In de nacht van zaterdag op zondag is het kantoortje van de kantine op de vierde verdieping van de UB opengebroken en de kluis gekraakt. Volgens het eerste bericht van de politie zou de dader mogelijk zijn binnengeklommen via een dakraam, maar volgens studentagent Matthijs Beukema houdt de recherche er ook sterk rekening mee dat de dader zich heeft laten insluiten in het pand.

‘Het is een van de scenario’s die we onderzoeken. Iedereen met een boek in z’n handen kan er naar binnen lopen’, zegt hij. De bibliotheek sluit om 22 uur ‘s avonds. Ongeveer twee uur later ging het alarm af. ‘Het was in elk geval goed voorbereid, door iemand die heeft staan posten, de situatie kende of daarover was ingelicht’, zegt Beukema.

Camera’s

De politie bekijkt ook de beelden van de beveiligingscamera’s in de UB. Die werden drie jaar geleden opgehangen nadat er veel iPhones van studenten werden gestolen. Eén camera hangt bij de ingang, de ander op de vierde verdieping. ‘Maar die is gericht op de studiezaal, niet op de kantine’, aldus Beukema.

De politie wil nog niet vertellen wat ze zondagochtend precies aantroffen in de UB. Die informatie moet bij de aanhouding van een eventuele verdachte duidelijk maken of iemand de dader is.

13-05-2014