Invloeden van de kleine keizer

De RUG organiseert 28 november een symposium over de invloed van Napoleon op de huidige Nederlandse samenleving.

Napoleon wordt in eerste instantie vaak herinnerd vanwege zijn catastrofale veldslagen. Maar achteraf gezien is hij één van de grootste staatslieden van Europa geweest’, zegt Tineke Looijenga, een van de organisatoren.

De kleine keizer is onder andere verantwoordelijk voor de huidige Mijnwet, die bepaald dat alles onder het maaiveld van de staat is. Dat heeft ervoor gezorgd dat inwoners van het gaswinningsgebied in de provincie Groningen niet hebben verdiend aan de gasbel.

Slagveld

De Franse geoloog en emeritus hoogleraar Jacques Touret en de Groninger emeritus hoogleraar en rechtshistoricus Jan Lokin werpen hun licht op de kwestie.

Mart van Lieburg, hoogleraar medische geschiedenis, geeft een inkijkje in de chirurgie op het slagveld. En historicus Franz Lenselink vertelt over het ontzet in Delfzijl, de laatste plaats in Nederland die werd bevrijd van de Franse bezetting.

Belangstellenden moeten wel een half uurtje reizen voor het symposium, het wordt namelijk gehouden in cultuurcentrum Van Beresteijn in Veendam.

06-11-2013