Jeroen Smit: ‘Journalisten denk na over je vak’

Journalisten hebben nog steeds niet in de gaten dat papieren kranten, nog steeds  'de moeder van het nieuws' ernstig worden bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek onder 600 Nederlandse journalisten.

Ruim tweederde gelooft dat hun krant nog minstens tien jaar blijft bestaan.

Volgens hoogleraar journalistiek Jeroen Smit moeten juist journalisten zich over de toekomst van hun vak buigen en bedenken hoe belangrijk hun vak in een online omgeving kan worden verankerd.

Smit zei dit zojuist tijdens zijn inaugurele rede aan de RUG.

Volgens Smit ontbreekt het journalisten aan iedere reflectie: 93% denkt niet na over het nut van hun werk. Wel maken ze zich zorgen over de toekomst, omdat het aantal banen op krantenredacties fors afneemt.

Smit roept journalisten op om na te denken over hun taak in de toekomst. ‘Waar kunnen ze toegevoegde waarde leveren en hoe kan daarmee geld worden verdiend.’ Hij doet zijn oproep ook vanuit z’n verantwoordelijkheid voor de masteropleiding journalistiek.

Jeroen Smit is nu anderhalf jaar hoogleraar aan de RUG. Zelf werd hij als onderzoeksjournalist bekend door zijn boeken ‘De Prooi: blinde trots breekt  ABN Amro’en ‘Het drama Ahold’.

14-05-2013