Kalverboer verkozen tot Kinderombudsman

Bijzonder hoogleraar Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman.

Ze werd dinsdag verkozen door de Tweede Kamer na een schriftelijke stemming. De benoeming volgt nog.

MKalverboerKalverboer, bijzonder hoogleraar kind, pedagogiek en vreemdelingenrecht aan de RUG, is ‘super blij’ met haar nieuwe functie. ‘Ik ben er natuurlijk heel blij mee. Maar het Jeugdjournaal staat hier nu voor een interview, dus ik heb helaas weinig tijd voor meer commentaar.’

De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg. Kalverboer adviseert in die functie het parlement en organisaties en maakt mensen bewust van kinderrechten. Ook adviseert ze jongeren over manieren waarop ze voor hun rechten kunnen opkomen.

Te activistisch

RUG-onderzoeker Carla van Os was de enige andere kandidaat voor de functie. Waarom zij niet is verkozen is niet bekendgemaakt. Volgens BNR zou de VVD kritisch zijn geweest op haar benoeming omdat ze te activistisch zou zijn. Van Os was jurist bij Defence for Children en de drijvende kracht achter de actie ‘Mauro moet blijven’.

Kalverboer volgt Marc Dullaert op. Hij vertrok per 1 april omdat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zijn termijn niet verlengde.

De kwestie zorgde voor veel rumoer. Kamerpartijen CDA en D66 vroegen om opheldering, en op Twitter was #Dullaertmoetblijven enige tijd trending topic.

 

Lees hier een eerder interview van de UK met Margrite Kalverboer.

Foto: RUG

05-04-2016