Keuzegids ingetrokken na honderden correcties

De vorige week uitgebrachte Keuzegids Universiteiten blijkt niet te kloppen. Zo heeft de RUG niet vier, maar zes topopleidingen.

De gegevens over honderden universitaire bacheloropleidingen in de Keuzegids bleken volgens de redactie niet te kloppen door levering van onjuiste cijfers over uitval in het eerste studiejaar.

‘Op het eerste gezicht lijken het misschien kleine wijzigingen. De gegevens over studiesucces zijn immers maar één van de tien punten waarop de Keuzegids opleidingen beoordeelt. Na correctie blijkt bij sommige studies de volgorde in de ranglijst dan ook helemaal niet veranderd. Maar fouten zijn fouten’, legt hoofdredacteur Frank Steenkamp uit. ‘En bij honderden kleine fouten past maar één conclusie: je boek intrekken en een aangepaste versie voorbereiden.’

In totaal moesten ruim 900 correcties in tabellen en teksten verwerkt worden. En die blijken toch wezenlijke verschuivingen te veroorzaken in de ranglijsten. Stond de RUG eerder nog op de derde plek in de lijst van brede klassieke universiteiten, nu staat de universiteit op twee.

Topopleidingen

Verder moest de redactie aan twee vermeende ‘topopleidingen’ melden dat ze het predicaat ten onrechte hebben gekregen. Tegelijk zijn er zeven nieuwe opleidingen die de titel nu wel verdienen.

Zo heeft de RUG niet vier, maar nu zes topopleidingen: archeologie (78 punten), religiewetenschappen (76 punten), technische natuurkunde (76 punten), theologie (88 punten), wijsbegeerte (76 punten) en wiskunde (82 punten). Nieuw in de lijst zijn technische natuurkunde en wijsbegeerte.

Fouten

Volgens de redactie van de Keuzegids zijn de fouten veroorzaakt door gegevens die in de zomer waren geleverd door Stichting Studiekeuzes123. ‘In de inmiddels ingetrokken eerste druk van de gids werden opleidingen met relatief meer studievertraging te streng beoordeeld en gingen opleidingen met veel afhakers in het eerste jaar juist vrijuit. Bovendien klopte de toelichting in artikelen niet met de gegevens die getoond werden’, aldus de redactie.

De eerste druk van de gids, die op 28 oktober verscheen, is per direct ingetrokken. De nieuwe versie verschijnt op 18 november.

05-11-2014