Koffie, cake en spandoeken bij lunch Nieuwe Universiteit

Zo’n dertig actievoerders van De Nieuwe Universiteit hielden een lunch in de Universiteitsbibliotheek. Ze wilden eigenlijk in de Starbucks zitten, maar mochten er niet in.

De groep had de ‘open lunch’ eerder aangekondigd via Facebook. Ze wilden gaan picknicken in de Starbucks, om aandacht te vragen voor ‘de toenemende commercialisering in de universiteit en het gebrek aan inspraak voor studenten’. Maar op het moment dat ze de bibliotheek binnenliepen, sloot de Amerikaanse koffieketen snel de deuren.

‘We wilden binnen gaan zitten en daar met z’n allen eten en zelf meegebrachte koffie delen. Toen de deuren dicht gingen, hebben we maar besloten in de gang te picknicken’, vertelt woordvoerder Floor Mertens.

Meer bekendheid

De actie was vooral bedoeld om meer bekendheid te geven aan De Nieuwe Universiteit. De groep wil meer democratie aan de RUG en is tegen ‘het rendementsdenken’, zo staat op de flyer die ze aan alle voorbijgangers uitdeelden. ‘Zo’n actie zorgt voor echte interactie. Studenten komen naar ons toe om te vragen wat we doen, en dat is precies wat we wilden.’

De groep stalde zich met kleedjes, cake, koffie en spandoeken voor de dichte deuren van de Starbucks. Zo’n twintig studenten sloten zich bij de groep aan. Mertens: ‘Studenten zijn het eigenlijk altijd wel met ons eens als we met ze in gesprek gaan. Iedereen is positief. Docenten vaak nog meer dan studenten. Alleen zijn die bang om mee te doen. Er heerst wat dat betreft een angstcultuur.’

Vanavond houdt de De Nieuwe Universiteit, die bestaat uit een kern van zo’n veertig studenten en vijf docenten, opnieuw een overleg in het Academiegebouw. Volgende week hoopt de groep meer docenten te trekken met een middagbijeenkomst.

01-04-2015