Komst nieuw protonencentrum onzeker

De komst van een protonencentrum bij het UMCG staat op losse schroeven. De zorgverzekeraars weigeren de behandelingen van dergelijke centra te vergoeden.

Het nieuwe centrum voor protonentherapie speelt een grote rol in de toekomstplannen van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de RUG. Volgens de reorganisatieplannen moet voor een groot aantal medewerkers plaats worden gevonden binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en het nieuwe centrum voor protonentherapie. Maar of dat centrum er ook komt, is nog onzeker.

Er zijn plannen voor de bouw van vier centra in Nederland, waaronder bij het UMCG. De zorgverzekeraars, die de behandelingen moeten gaan vergoeden, zien dat echter niet zitten. Zij vinden dat één centrum genoeg is, meldt De Volkskrant.

Twijfels

De zorgverzekeraars hebben al langer twijfels over de meerwaarde van de behandelwijze. De effectiviteit van de therapie is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Daarnaast wordt de bestaande ‘gewone’ fotonentherapie steeds geavanceerder en maken nieuwe ontwikkelingen het mogelijk om in bestaande radiotherapiecentra protonentherapie toe te passen, zeggen ze. Bovendien vinden de zorgverzekeraars de investeringskosten van 350 miljoen euro te hoog in tijden van grootschalige bezuinigingen.

‘Eén centrum in plaats van vier scheelt heel veel geld. Een centrum is meer dan genoeg, als we zien hoeveel behandelingen er nu plaatsvinden in het buitenland’, reageert een woordvoerder van Achmea tegenover persbureau ANP.

Toekomst

Interim-directeur Cees Sterks is niet bang voor de kritiek van de zorgverzekeraars. ‘Ik kan hier bij gebrek aan goede informatie en uit strategische overwegingen niet veel over zeggen. Maar ook als er maar één centrum zou komen, scoort Groningen op vele fronten uitstekend’, zegt hij. ‘Een van de selling points is volgens mij dat hier veel deskundigheid zit op het gebied van protonenversnellers en bundels. Voor zo’n centrum is ook een onderzoekfaciliteit van groot belang en die staat er in feite al bij het KVI. Deeltjesversneller AGOR kan alle protonenbundels maken die voor dat onderzoek nodig zijn. Dat is alleen al reden om de AGOR voorlopig in bedrijf te houden.’

Sterks zegt optimistisch te blijven over de toekomstplannen van het instituut. ‘In het concept reorganisatieplan dat eind vorige week naar het universiteitsbestuur is gegaan staat dat er meteen 15 fte naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen gaan en in 2015 naar verwachting maar ongeveer vier richting protonentherapie. Dus daar staat of valt onze toekomst niet mee. Intussen dienen zich al grote andere opties aan voor KVI – Centre for Advanced Radiation Technology. Dat is in onderhandeling dus daar kan ik op dit moment helaas niets over zeggen.’

07-10-2013