KPMG onderzoekt hoogleraren tandheelkunde

Het UMCG heeft accountants- en adviesorganisatie KPMG ingeschakeld om onderzoek te doen naar de vermeende belangenverstrengeling van twee hoogleraren tandheelkunde.

Het UMCG begon zelf in oktober een onderzoek, nadat bekend werd dat hoogleraren Edwin Winkel en Arie Jan Winkelhoff een mondspoelmiddel in een wetenschappelijke publicatie aanprezen, terwijl ze aandelen bezitten van de fabrikant van het middel.

Bronnen binnen tandheelkunde stellen echter dat deze commissie al na enkele maanden is ontbonden, waarna het academische ziekenhuis KPMG inschakelde om het onderzoek voort te zetten.

Het UMCG wil niet ingaan op vragen over het onderzoek. Een woordvoerder wil alleen zeggen dat het eigen onderzoek in de eerste helft van april wordt verwacht.

De afdeling Forensic & Integrity van KPMG doet in opdracht van bedrijven onderzoek naar fraude, corruptie, onjuiste besluitvorming en malversaties. Of die afdeling ook voor het UMCG werkt, wil woordvoerder Andy Bellm niet bevestigen. ‘We doen in principe geen uitspraken over opdrachten die we voor klanten uitvoeren.’

Mondspoelmiddel

Winkel en Van Winkelhoff publiceerden een vergelijkend onderzoek over mondspoelmiddelen in het International Journal of Dental Hygiene. Mondspoelmiddel Halita van Dentaid werd aangewezen als winnaar. Winkel en Van Winkelhoff zijn via verschillende bv’s eigenaar van het bedrijf Laboral International, dat een aandelenbelang heeft bij Dentaid.

De kwestie wordt ook onderzocht door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RUG. De resultaten daarvan worden deze week verwacht. Volgens ingewijden zal het rapport geen gevolgen hebben voor de functies van de hoogleraren bij de RUG.

Lees hier het achtergrondartikel over de kwestie Winkel en Van Winkelhoff.

25-03-2014