‘Kruising Zernike moet veiliger’

De RUG wil dat de kruising tussen ringweg en Zonnelaan bij Zernike ongelijkvloers wordt, om het veiliger te maken voor fietsers. Maar daar is geen geld voor, zegt de gemeenteraad.

De gemeente probeert fietsers zoveel mogelijk te verleiden een andere route naar Zernike te kiezen dan de Zonnelaan. Maar ondanks alle gele bordjes en de vele wegmarkeringen blijft de rechttoe-rechtaan-route over de Zonnelaan populair bij studenten. De route is echter gevaarlijk als fietsers en de auto’s die de ringweg verlaten elkaar ontmoeten. En daar moet verandering in komen, vindt het universiteitsbestuur.

De RUG wil dat er een ongelijkvloerse kruising komt op de Zonnelaan. Maar daar gaat de gemeente niet in mee. De alternatieve fietsroutes zijn niet voldoende, erkent de gemeenteraad, en infrastructurele aanpassingen zijn daarom noodzakelijk. ‘Maar hoewel een ongelijkvloerse afwikkeling van fietsers en autoverkeer wenselijk is, zien we hiervoor geen financiële ruimte’, laat de raad weten.

Verkeerslichten

Rotondes zijn ook te duur, en dus wil de gemeenteraad nu verkeerslichten op de kruising plaatsen. Dat moet in combinatie met de alternatieve fietsroutes voor meer veiligheid zorgen. De universiteit is het daar niet mee eens.

‘Verkeerslichten nodigen uit om door rood te rijden’, denkt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. ‘We zijn er dus nog niet over uitgesproken.’

Het plaatsen van de verkeerslichten kost volgens de raad 500.000 euro.

06-11-2014