‘Laat studenten anoniem tentamens afleggen’

Studentenpartij SOG wil dat studenten voortaan anoniem hun tentamens kunnen inleveren.

In plaats van je naam op het tentamenformulier zou een studentennummer voldoende moeten zijn.

‘Uit onderzoek blijkt dat het opschrijven van een naam op een tentamenformulier meer invloed heeft op het te behalen resultaat dan we denken’, zegt de partij. ‘Vrouwen ondervinden hier hinder van en ook etniciteit kan een rol spelen.’ Ook zou een docent beïnvloed kunnen worden als hij een bepaald beeld heeft van een student, denkt SOG.

De partij vraagt al jaren om anoniem toetsen. In 2012 liet het universiteitsbestuur al weten er positief tegenover te staan. Maar sindsdien is er volgens SOG niets gebeurd. En dat terwijl het bij veel internationale universiteiten heel gebruikelijk is om anoniem tentamens af te nemen. ‘Onder andere Uppsala University, en Engelse en Amerikaanse universiteiten maken gebruik van anonieme toetsingssystemen om zo hun studenten zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen.’

‘We gaan er niet over’

Het universiteitsbestuur is het er wel mee eens, en had het punt al zelf op de agenda gezet voor de universiteitsraad van februari. ‘We ondersteunen dit van harte en zijn bereid om dit aan de faculteiten mee te geven’, zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema.

Er is wel één maar. ‘Degene die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn de examencommissies. Zij gaan erover, niet wij. Maar dat neemt niet weg dat we ze er nog eens over willen aanschrijven’, aldus Poppema.

03-02-2016