Laatste KEI-week in oud Vindicatgebouw

Het huidige Vindicatgebouw aan de Grote Markt gaat tegen de vlakte. Oud-leden hopen dat de sfeer behouden blijft. De aspirant-leden zien het probleem niet.

‘Ben je daar binnen geweest?’ schreeuwt Thijs (18). ‘Het wordt tijd voor een nieuw gebouw. Het stinkt daar binnen.’

Midden in de KEI-week, op woensdagavond, is het druk op Vindicat. Leden en aspirantleden drinken gezamenlijk biertjes. Ze schreeuwen naar elkaar op het balkon, uitkijkend op de Grote Markt. De vloer plakt, verf bladdert van de muur. ‘We doen niet meer zoveel aan onderhoud. Over een halfjaar verhuizen we, dus het heeft niet zo veel nut meer, dan gaat alles toch tegen de vlakte,’ zegt Thomas, voorzitter van de KEI-commissie van de vereniging.

Relikwieën

Op de tweede verdieping van de sociëteit aan de Grote Markt draait op plasmascherm een animatiefilmpje over hoe het nieuwe onderkomen eruit gaat zien. Kimber, bestuurslid van de vereniging, laat trots het ontwerp zien. De vijfdejaars studente is niet rouwig om de verhuizing. Wel hoopt ze dat de sfeer en de historie behouden blijven. ‘Daarom verhuizen we de relikwieën, zoals de bars, gewoon mee’, vertelt Kimber.

In tegenstelling tot Kimber, vinden de aspirant-leden de verhuizing een leuk avontuur. Jan-Jaap (17) ziet de voordelen er wel van in. ‘Het wordt een heel bijzonder jaar. Alleen deze lichting heeft nog het voordeel beide sociëteiten gekend te hebben.’

Het huidige pand van Vindicat, is haar zevende en bestaat sinds 1954. De leden van de vereniging betreden voorjaar 2014 het achtste gebouw.

 

15-08-2013