Lage opkomst verkiezingen

Bijna een derde van de studenten heeft gestemd tijdens de raadsverkiezingen.

Precies een jaar geleden kregen de studentenpartijen uit de universiteitsraad op hun kop van het universiteitsbestuur, omdat het opkomstpercentage naar een ‘zorgelijke’ 29,7 procent was gezakt. Bijna twee procent minder dan in 2012. Dit jaar is de teller op 30,9 procent blijven steken.

‘De opkomst is naar mijn mening te laag. Ik zou hem minstens op 40, 45 procent willen zien. Dan benaderen we de situatie van tien jaar geleden, toen er nog schriftelijk werd gestemd. Bij de overgang naar digitaal stemmen kregen we een dip van acht a tien procent. We hebben het sindsdien niet meer weten te herstellen’, zegt universiteitsraadvoorzitter Hilly Mast.

‘Het speelt niet erg’

De studentenpartijen hebben er minder moeite mee. ‘We zijn blij dat het percentage dit jaar boven de 30 procent ligt, maar vinden de opkomst nog steeds erg laag’, zegt vicevoorzitter Hannelore Vanderveen van Lijst Calimero.

‘Het is jammer om te zien dat de verkiezingen niet erg spelen onder veel studenten. Wat wellicht een verklaring is, is dat veel masterstudenten door stage, buitenland of zelfstudie bij de scriptie sowieso niet aanwezig zijn op de faculteit of in de bibliotheken, waardoor ze minder met de verkiezingen in aanraking komen. Ook zijn er veel studenten die niet of amper naar college komen, waardoor ook zij ons niet op straat zien staan.’

Fractievoorzitter Veerle Brink noemt de opkomst acceptabel. ‘Het komt dichtbij eenderde van de kiezers en het is mooi dat het net iets hoger is dan vorig jaar. Hopelijk voorspelt dit een trend.’

‘Partijen zijn de zoveelste in de rij’

Wel is ze teleurgesteld dat na twee weken campagnevoeren, niet meer studenten aangemoedigd zijn om te gaan stemmen. Mast: ‘Er wordt al zoveel geflyerd voor allerlei doeleinden en de studenten krijgen al veel mail van de universiteit. Wellicht zijn de partijen de zoveelste in de rij.’ Het ligt in elk geval niet aan de studentenpartijen, zegt de voorzitter. ‘Die hebben praktisch elke minuut in de campagnetijd benut.’

Zowel SOG als Calimero denken wel voldoende te hebben gedaan na de waarschuwing van het universiteitsbestuur. ‘We kregen de waarschuwing wel, maar niet meer budget om iets te ondernemen. We hebben een commissie in het leven geroepen die de zichtbaarheid moest onderzoeken. We hebben de site geüpdate en zijn een nieuwsbrief gestart. Meer konden we niet doen’, zei Hannelore Vanderveen van Calimero eerder tegen de UK.

Overigens is de opkomst in andere steden vaak nog lager. Bij de Universiteit van Amsterdam nam maar 20,9 procent de moeite om te stemmen.

Vanmiddag worden de verkiezingsuitslagen bekendgemaakt.

20-05-2014