‘Leenstelsel destructief voor verenigingen’

Het leenstelsel is schadelijk voor het verenigingsleven, vinden de Groningse studentenverenigingen. Ze schreven een protestbrief aan de Tweede Kamer.

Zeven Groningse studentenverenigingen hebben samen met de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, waarin ze schrijven dat het leenstelsel ‘sfeer bepalend en economisch destructief’ is voor de verenigingen.

De verenigingen vrezen dat studenten van buiten de stad er door het leenstelsel eerder voor zullen kiezen om thuis te blijven wonen om kosten te drukken. ‘Ook zullen ze sneller van een betaald lidmaatschap afzien om te kunnen besparen’, schrijven ze.

Geld lenen

Met de invoering van het leenstelsel op 1 september 2015 wordt de basisbeurs afgeschaft en moeten studenten voortaan geld lenen om hun studie te betalen. De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen over de invoering. Het plan van minister Bussemaker kan rekenen op een meerderheid in de Kamer.

De studentenverenigingen zijn bang dat studenten door de hogere studiedruk en de zwaardere financiële lasten, geen tijd meer zullen hebben om in commissies en besturen van verenigingen te zitten. ‘Terwijl dit juist een veelgevraagde eis is op de arbeidsmarkt.’

Ook bestaat de angst dat het profileringsfonds – waarin de tegemoetkoming voor studentbestuurders is geregeld – wordt gewijzigd. ‘Hierdoor kunnen veel bestuursfuncties open komen te staan, wat een gevaar vormt voor de verenigingen’, schrijven ze.

Volgende week demonstreren veertien studentenorganisaties tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag.

04-11-2014