Leenstelsel nu echt definitief

Het leenstelsel is erdoor. Na een hele dag vergaderen nam de Eerste Kamer gisteren de nieuwe wet aan.

Het leenstelsel kreeg de steun van de VVD, PvdA, GroenLinks en D66, waardoor er 36 stemmen voor waren en 29 tegen.

De nieuwe wet – volgens minister Bussemaker de grootste onderwijshervorming in dertig jaar – gaat in per 1 september 2015. Vanaf dan is de basisbeurs verleden tijd en moeten studenten het geld voor hun studie lenen. Het geld dat de overheid daarmee uitspaart, 1 miljard, wordt opnieuw geïnvesteerd in het onderwijs.

Verontwaardigd

‘De afgelopen maanden hebben we veel acties gevoerd en is gebleken dat er geen draagvlak is onder studenten. Niet alleen studenten worden hard geraakt, maar de gehele kenniseconomie zal hier onder lijden’, reageert woordvoerder Ewoud Vuuregge van de Groninger Studentenbond teleurgesteld.

Het Interstedelijk Studentenoverleg ISO is verontwaardigd. ‘Terwijl in het debat nog vele zorgen overeind bleven, stemde de Eerste Kamer uiteindelijk in met dit risicovolle plan van de regering’, zegt bestuurslid Rosanne Broekhuizen.

Studentenorganisaties vrezen voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. De jongerenafdeling van vakbond FNV, FNV Jong, zegt dat studenten met grote schulden worden opgezadeld. ‘Blijkbaar hebben ze er vrede mee dat er een schuldengeneratie wordt gecreëerd’, zegt bestuurslid Marjelle Boorsma. ‘Voor de jongeren van nu en de volgende generaties is dit een groot drama.’

Actieve student benadeeld

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zegt dat vooral actieve studenten worden benadeeld, maar is toch tevreden met de toezeggingen die door de minsters zijn gedaan. ‘De student wordt vooralsnog niet gestimuleerd het beste in zichzelf naar boven te halen. Wellicht brengen de toezeggingen van de minister daar verandering in’, zegt voorzitter Floris-Jan ter Bruggen. De LKvV roept universiteiten en hogescholen op om collegegeldvrij besturen voor studentbestuurders mogelijk te maken en de toegankelijkheid van het profileringsfonds te vergroten.

De UK zette de veranderingen voor je op een rijtje in 8 vragen over het leenstelsel.

21-01-2015