Leren op de Kroeg

Leden van Vindicat konden afgelopen dinsdag voor hun tentamens leren op een ongebruikelijke locatie: hun eigen kroeg.

Op het geluid van de marktkooplui na is het stil aan de Grote Markt. Zo’n dertig leden van Vindicat zitten verspreid over drie zaaltjes rustig te leren. Nu even geen bier, maar gratis koffie en RedBull. Omdat de UB overvol is, zijn de deuren van de nieuwe sociëteit nu ook overdag geopend voor leden.

‘We hebben er nu toch de ruimte voor’, zegt assessor secundus Fleur Sachse. ‘Vandaag is een trial, maar de opkomst is echt goed en de leden zijn blij, dus we gaan dit sowieso vaker doen.’

Het is echter niet voor het eerst dat er rustig gelezen wordt op de sociëteit. ‘Mensen lazen er vroeger ook wel lekker de krant’, weet derdejaars Maarten Kolle. ‘Maar dat is al wel echt 100 jaar geleden.’ Hij zit in de Academische Raad, die in het leven geroepen is om de combinatie studie en studentenvereniging te ondersteunen.

Toenemende studiedruk

Zijn tentamens heeft hij al achter de rug, in tegenstelling tot commissiegenoot Eveline Starink, die nog druk aan het leren is. ‘Het voelt wel een beetje gek’, zegt ze. ‘Je hebt toch andere associaties met de kroeg. Maar dit zijn schone ruimtes, met wifi, grote tafels en fijne stoelen. Iedereen is stil, en studeert gewoon. ’

Vindicat huurde afgelopen jaren al de bovenverdieping van het Heerenhuis af in de drukste tentamenweek van januari en juni, om zo haar leden de mogelijkheid te bieden de drukke UB te ontlopen. Albertus huurt diezelfde ruimte op dit moment, en deed eerder al hetzelfde bij restaurant WEEVA.

Capita Selecta

Ook hebben beide verenigingen samenwerkingsverbanden met Capita Selecta, om hun leden verder te helpen met hun studie. Op die manier hopen de studentenverenigingen in te spelen op de toenemende studiedruk.

29-10-2014