Leren van de natuur: ‘Let’s go!’

Staatssecretaris en oud-RUG-student Sharon Dijksma bracht maandagmiddag een bezoekje aan de Linnaeusborg, om te leren van de natuur.

Een in plastic verpakt bolletje kaas uit de kantine, snel een kop koffie achterover en dan ‘aan de wandel’. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) bracht maandag een flitsbezoekje aan de RUG. Na een kijkje bij de garnalenvissers in Zoutkamp wilde ze nog even kennismaken met het Bionica Centrum. ‘Let’s go!

Dijksma2

Pinguïn

Het Centrum gebruikt de natuur als inspiratiebron voor technische en medische innovaties. En dus dook Dijksma onder begeleiding van universitair hoofddocent Eize Stamhuis de laboratoria van de proefdierenfaciliteit in.

Daar hoorde ze dat het bestuderen van de flipperbeweging van de pinguïn nuttig is voor het aanpassen van propellers en bootschroeven, dat vogels ons leren dat vliegen in formatie twintig procent brandstof kan besparen en dat een aquarium vol vissen ons van alles vertelt over groepsgedrag. ‘Ja, interessant. Ja, ja, ja.’

De promovendi stonden keurig gekleed klaar om toelichting te geven, maar Dijksma had helaas maar weinig tijd. ‘Druk programma vandaag’, tweette ze daarna. Maar bionica was ‘leuk en indrukwekkend’, dat wel.

DIjksma1

26-11-2013