Letteren gaat door met Akademie Assistenten

Talentvolle letterenstudenten kunnen hoogwaardig onderzoek blijven doen aan de faculteit. De faculteit brengt de 95.000 euro per jaar, die dit kost, voortaan zelf op.

Drie jaar lang financierde de KNAW het zogenaamde Akademie Assistenten Programma: 38 studenten die de wetenschap in willen konden daarmee een jaar lang zelfstandig onderzoek doen onder begeleiding van gerenommeerde onderzoekers.

In november liep het programma af. De letterenfaculteit is echter zo tevreden over de resultaten, dat ze het programma voortzet met middelen uit de onderwijsvernieuwing.

Streepje voor

‘Het werkt erg goed. Veel studenten die het programma volgen, stromen door naar promotieplekken. Zij hebben bij de sollicitatie ook een streepje voor’, zegt vice-decaan Dirk Jan Wolffram. ‘De grote kracht is dat de studenten interdisciplinair met elkaar samenwerken en van elkaars kennis profiteren.’

De studenten helpen immers niet alleen de onderzoekers, ze bespreken hun eigen resultaten ook wekelijks met medestudenten en hun begeleider. Na een jaar organiseren ze een seminar én bezoeken ze een internationaal congres op hun vakgebied.

Kerkhoven

Ook Maarten Duijvendak, hoogleraar economische, sociale en regionale geschiedenis, en directeur van de researchmaster Modern History & International Relations, is erg te spreken over het programma. Hij begeleidde het afgelopen jaar twee studenten bij hun onderzoek naar het gebruik van kerkhoven. ‘Het mooie is dat ze alle facetten van de wetenschap meemaken en ook nog eens internationale ervaring opdoen.’

De naam van het programma wordt veranderd in Research Assistant Programme, om ook internationale studenten te trekken. Daarnaast kunnen ook reguliere masterstudenten zich aanmelden voor de twaalf beschikbare plekken.

 

04-12-2013