Letteren heeft snel meer geld nodig

Het gaat niet goed met Letteren. Twee jaar na de reorganisatie – waarbij flink werd gesneden in de kleine talenstudies – is de faculteit nog steeds niet financieel gezond.

De komende drie jaar duikt letteren opnieuw flink in de rode cijfers, met tekorten van 200.000 tot 500.000 euro. Volgens de laatste begroting moet de faculteit in 2018 weer in de plus staan, maar dat lukt alleen als de studies in het Harmoniegebouw flink meer studenten weten te trekken. En dat is voor ‘een groot deel wishful thinking’, aldus de personeelsfractie van de universiteitsraad, die de begroting onlangs onder ogen kreeg.

Meer studenten

Letteren gokt er al twee jaar op dat de nieuwe brede bachelor Europese talen en culturen, en de nieuwe opleiding mediastudies meer studenten trekken. Maar tot nu toe valt de instroom tegen. Een nieuwe reorganisatie is volgens faculteitsbestuurder Egon Dietrich niet nodig. ‘Maar ik voorzie donkere wolken voor de begroting als we niet de studenten krijgen die we moeten hebben. We geven meer uit dan we binnenkrijgen.’

Een ander groot probleem is het aantal niet-bekostigde studenten. Bijna de helft van de bachelorstudenten studeert niet nominaal, met als consequentie dat de faculteit zelf geld moet bijleggen om ze onderwijs te geven. Daarnaast is het nog onduidelijk of het rijk met 1,8 miljoen per jaar voor Duurzame Geesteswetenschappen (DGW) over de brug komt.

Een plan B is er nog niet, maar als de faculteit niet snel meer geld binnenhaalt, moet letteren volgens Dietrich waarschijnlijk snijden in onderzoekstijd.

Lees meer: Letteren wankelt

10-12-2014