Letteren is te druk voor summerschools

De letterenfaculteit is terughoudend met het organiseren van summerschools. Het college van bestuur wil juist meer cursussen in de zomer om de universiteit internationaal te profileren.

Het invoeren van summerschools botst volgens het faculteitsbestuur met de nieuwe jaarkalender die de RUG wil invoeren. Daarin worden docenten in de zomermaanden zoveel mogelijk vrijgesteld voor vakantie en onderzoek.

Maar misschien nog belangrijker is de werkdruk, zegt decaan Gerry Wakker. ‘Het moet allemaal ook praktisch uitgevoerd worden en voor ons gevoel wordt onze staf al erg zwaar belast.’

Dat wil niet zeggen dat summerschools niet georganiseerd kunnen worden. Echter alleen als de betrokken medewerkers zelf echt enthousiast zijn, het project levensvatbaar is en voldoende studenten trekt. ‘Maar we gaan het niet overstimuleren’, zegt Wakker.

Het college van bestuur vindt het jammer. Maar, zegt rector magnificus Elmer Sterken: ‘We hebben begrip voor de situatie bij letteren. Het zou mooi zijn als we summerschools hebben over de hele universiteit, maar het moet realistisch blijven.’

 

27-11-2013