Letteren wil strategisch uhd benoemen

Letteren wil het beleid voor het benoemen van nieuwe universitair hoofddocenten veranderen. Niet persoonlijke prestaties moeten bepalen of iemand promoveert, maar het belang van de afdeling. 

Universitair docenten worden nu op basis van onderzoeksprestaties gepromoveerd tot universitair hoofddocent. Maar de faculteit wil vaker uhd’s inzetten op strategische plekken. Grote opleidingen bijvoorbeeld. ‘Dan kan een uhd een voortrekkersrol binnen een opleiding vervullen’, zegt decaan Gerry Wakker.

Strategie

Een speciale commissie onderzocht onlangs de criteria voor promotie en stelde een combinatie voor van persoonlijke en strategische benoemingen. Maar volgens Wakker kun je dat niet in één beleid verwerken.

‘De focus op persoonlijke verdiensten kan betekenen dat er iemand komt bovendrijven die zich vooral inzet voor de eigen carrière, terwijl iemand die veel voor een opleiding heeft gedaan daar minder aandacht aan kon besteden. In de toekomst willen we bij promoties meer rekening houden met de strategie van de faculteit en wat stafleden daarvoor betekenen.’

Voorbeeld

Mark de Vries, die twee jaar geleden hoofddocent linguïstiek en taalwetenschap werd, heeft twijfels bij de plannen. ‘Een uhd moet een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen op basis van zijn expertise. Bij strategisch plannen ligt het gevaar op de loer dat je te veel kijkt naar het aantal studenten. Populaire opleidingen krijgen dan veel uhd’s, terwijl er minder zijn bij de studies die minder in trek zijn.’

Uhd neuropragmatiek en persuasieve communicatie John Hoeks promoveerde vier jaar geleden en kan zich de koers van de faculteit wel voorstellen. ‘Het is logisch dat het wat meer die kant uit gaat omdat de faculteit zijn doelen moet halen. Bovendien kan een hoofddocent op de goede plek aantrekkelijker zijn voor zowel de medewerkers als de studenten’, zegt hij.

Een promotieronde vindt ongeveer eens in de twee jaar plaats. De volgende die plaatsvindt rond de jaarwisselingen gaat nog op de oude manier. Daarna gaat het faculteitsbestuur kijken hoe het verder moet.

12-12-2013